Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Genel Kimya I

MBG1007 1 Genel Kimya I 4/0/0 Z Türkçe 4
Temel Kimya Kavramlarını tanımlamak, temel kimya bilgilerini analiz  edebilme , sentezleme ve kendi alanında kullanabilme becerisini kazandırmak.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Soner Çubuk
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma 13.00-17.00 ZD-2 Amfisi
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı günü 09:00-17:00 Ofis No: 2B-17 veya Organik Kimya Laboratuvarı
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Anlatım, Soru-Cevap, Elektronik ortamda  sunuları

-Derste kısa filmler gösterlimektedir (her bölümde)

-Derstte kısa problemler ve düşündürücü sorular çözülmektedir.
Temel Kaynaklar

1. "Genel Kimya",  R.H.Petrucci,  W.S. Harwood., Palme Yayıncılık ( 8. Baskı) Ç.Editörleri : Tahsin Uyar ve Sepil Aksoy

2. "Genel Kimya",   Raymond Chang , Palme Yayıncılık ( 4. Baskı) Ç.Editörleri : Tahsin Uyar,  Sepil Aksoy ve Recai İnam

3. " Modern Üniversite Kimyası", C.E. Mortimer Çağlayan Kitabevi
Diğer Kaynaklar Tüm Temel Kimya Kitapları
1. Hafta Madde: Özellikleri ve Ölçme sistemleri Sözlü Anlatım
2. Hafta Atomlar ve Atom Kuramı Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
3. Hafta Kimyasal Bileşikler, Mol kavramı Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
4. Hafta Kimyasal tepkimeler ve Stokiyometri Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
5. Hafta Tepkime Stokiyometrisinde Diğer Konular Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
6. Hafta Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş: Asit-Baz,İndirgenme- Yükseltegenme ve Çökelme Tepkimleri Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
7. Hafta Atomun Elektron Yapısı Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
8. Hafta Ara Sınav Yazılı
9. Hafta Periyodik Tablo ve Bazı Atomik Özellikler Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
10. Hafta Kimyasal Bağ I: Temel Kavramlar Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
11. Hafta Kimyasal Bağ II: Bağ Kuramları Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
12. Hafta Moleküllerarası Kuvvetler: Sıvılar ve Katılar Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
13. Hafta Çözeltilerin Fiziksel Özellikleri Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
14. Hafta Çözeltilerin Fiziksel Özellikleri: Elektrolit çözeltiler, Kolloidal Karışımlar Sözlü anlatım ve örnek problem çözümleri
15. Hafta Yarı yıl sonu sınavları
16. Hafta Yarı yıl sonu sınavları
17. Hafta Yarı yıl sonu sınavları

ÖÇ-1Kimyasal reaksiyonları taniyarak stokyometrrik temelli olarak problemleri çözebilme.
ÖÇ-2Atom, molekül , bileşik yapıları ve kimyasal bağ kuramları arasında ilişki kurabilme.
ÖÇ-3Periyodik çizelge ve element özellkilerini kavrayabilme,farkındalıkları seçebilme.
ÖÇ-4Sıvı, Katı, Gazların özellikleri ile moleküller arası kuvvetleri kavrayarak ilgili alanına uygulayabilme.
ÖÇ-5Çözürlük ve çözelti arasındaki ilişkiyi açıklayabilme,
ÖÇ-6Kimya yasalarını ve kimyadaki temel kavramları tanımlayabilme.
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13