Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik

Genel Kimya II Laboratuvarı

MBG2004 2 Genel Kimya II Laboratuvarı 0/0/2 Z Türkçe 2
Temel Kimya derslerinde öğrenilen teorik bilgilerin laboratuarda uygulanması esnasında;Kimyasal maddelerin kullanımını, gözlem ve ölçüm yoluyla  kimyasal özelliklerin, kimyasal olay ve değişikliklerin izlenmesini, sistematik ve güvenilir kaydetmeyi ve belgelemeyi, laboratuvar ölçüm ve gözlemlerinden elde edilen verileri önemleri cinsinden yorumlayabilmeyi ve teorilerle ilişkilendirerek laboratuvar yöntemlerini ilgilendiren risk değerlendirmelerini yönetme becerisini kazandırmaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Laboratuvarlara düzenli olarak girilmesi, laboratuvarlara, deneylerden önce ilgili deney föylerinden hazırlanarak gelinmesi
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Soner Çubuk
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 09:00-17:00 B2 Katı Organik Kimya Laboratuvarı
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Deney; Teorik bilgisinin  anlaşılması , soru-cevap  ve   uygulanması
Temel Kaynaklar
-R.H.Petrucci,W.S. Harwood.,"Genel Kimya Laboratuvar Kitabı", Palme Yayıncılık
-İstanbul Kültür Üniversitesite Genel Kimya Kimya Laboratuvar Föyü
Diğer Kaynaklar -Tüm Genel Kimya Laboratuvar Kitapları
1. Hafta UV Spektrofotometresi ( Görünür bölgede absorpsiyonmaddelerin nitel ve nicel analizi) Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
2. Hafta pH Kavramı ve pH Andikatörü Yapımı (Bitkilerde bulunan organik asitlerden indicator yapımı) Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
3. Hafta Tampon Çözeltiler (Tampon çözelti tanımı, özellikleri ve etkilerinin gözlenmesi) Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
4. Hafta Elektroliz (Elektrik akımı sayesinde meydana gelen elektrokimyasal reaksiyonların gözlenmesi ) Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
5. Hafta Destilasyon (Ayırma ve saflastırma yöntemi destilasyonun uygulanması) Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
6. Hafta Sütten Yapıstırıcı Eldesi Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
7. Hafta Ara Sınav Sözlü/yazılı Sınav
8. Hafta Oksijen için Yarısma ve Konsantrasyonun Reaksiyon Hızı Üzerine Etkisi Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
9. Hafta Yarılanma Süresi ve Kimyasal Luminesans Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
10. Hafta Ayotun Çinko ile Reaksiyonu ve Karbondioksit ile Su Arasındaki Reaksiyon Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
11. Hafta Kristal Bahçesi Yapımı ve Kristal Sulu Bakır Sülfat Formülünün Bulunması Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
12. Hafta Fermentasyon - Mikroorganizmalar, Süt ve Enzimler Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
13. Hafta Çaydan Kafein Eldesi (Çayda bulunan organic yapılı kafein maddesinin sentezi) Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
14. Hafta Telafi Laboratuvarda bireysel/ grup olarak deney yapma, rapor hazırlama.
15. Hafta Yarıyıl Sonu Sınavı Sözlü/yazılı Sınav
16. Hafta Yarıyıl Sonu Sınavı Sözlü/yazılı Sınav
17. Hafta Yarıyıl Sonu Sınavı Sözlü/yazılı Sınav

ÖÇ-1İyi bir ölçüm bilimi ve pratiğini tanıma ve uygulama becerisini kazanmak.
ÖÇ-2Kimyasal maddelerin kullanımını, laboratuvar yöntemlerini öğrenerek ilgilendiren risk değerlendirme yöntemlerini uygulayabilmek
ÖÇ-3Kimyasal malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini dikkate alıp, kullanım alanları ile ilgili özel zararlarınıda göz önünde bulundurarak güvenli kullanım ilkeleri dğrultusunda sorumluluk alabilmek
ÖÇ-4Gözlem ve ölçüm yoluyla kimyasal özelliklerin, kimyasal tepkimeler sonucu değişikliklerini izleyerek, sistematik, güvenilir kaydetme ve belgeleme yöntemlerini uygulayabilmek
ÖÇ-5Laboratuvar çalışmalarındaki kimyasal bilgi ve verilerle ilgili hesaplama ve veri işleme yöntemlerini kullanabilmek
ÖÇ-6 Laboratuvar ölçüm ve gözlemlerinden elde edilen verileri önem sırasıyla yorumlayabilmek ve teorik bilgilerle ilişkilendirerek değerlendirebilmek
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13