Lisans
Fen-Edebiyat Fakültesi
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Endüstriyel Mikrobiyoloji

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
MBG6015 Endüstriyel Mikrobiyoloji 2/0/0 SA Türkçe 4
Dersin Amacı
Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımlanması, endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin çeşitlerinin ve kullanım alanları ile endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin hangi mikroorganizma/lar tarafından nasıl üretildiğinin öğrenilmesi ile endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin öneminin kavranılması
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof Dr.Gürkan Raif Çiftçioğlu
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu Cuma günleri 09:00-10:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Powerpoint sunumlar ile ders konusunun anlatılması,

  - Konu ile ilgili makalelerin eşliğinde konunun anlatımı ve tartışılması

- Konu ile ilgili videoların demonstrasyonu ile konunun özümsenmesi 
Temel Kaynaklar -Industrial Microbiology: An Introduction, MJ Waites, NL Morgan, JS Rockey, G Higton, 1 edition, Wiley-Blackwell, 2001.
-Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, N Okafor, 1 Edition, Science Publishers, 2007

- Industrial Microbiology, SC. Prescott, Agrobios India, 2007.
- Fermentation Microbiology and Biotechnology,   EMT. El-Mansi, CFA. Bryce,  AL. Demain, AR. Allman, 2. Edition, CRC Press, 2006.
Diğer Kaynaklar -www.sciencedirect.com

 -www.ncb.nlm.nih.gov.tr
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
2. Hafta Mikrobiyal büyüme ve beslenme Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
3. Hafta Mikrobiyal metabolizma ürünleri Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
4. Hafta Endüstriyel mikroorganizmalar Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
5. Hafta Fermentasyon ortam formülasyonu ve fermantör tipleri Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
6. Hafta Fermentasyon teknolojisi, fermentasyon ürünlerinin ekstraksiyonu Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
7. Hafta Ürün geliştirme, regülasyon ve güvenlik Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
8. Hafta Endüstriyel Ürünler: Gıda ve İçecekler Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
9. Hafta Endüstriyel Ürünler: Sağlık alanında kullanılan Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
10. Hafta Endüstriyel Ürünler: Rekombinant ürün üretimi ve basamakları Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
11. Hafta Gezi Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
12. Hafta Endüstriyel Ürünler: Mikrobiyal Biyokütle üretimi Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
13. Hafta Endüstriyel Ürünler: Gıda katkı maddeleri Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
14. Hafta Mikrobiyal biyokütle üretimi ve Atık su işlenmesi Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
15. Hafta Final haftası
16. Hafta Final haftası
17. Hafta Final haftası
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 25
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 1 15
Derse Devam / Katılım 1 10
Final 1 50


ÖÇ-1Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımını yapabilmek ve endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin kullanım alanlarına göre sınıflandırabilmek
ÖÇ-2Endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin üretiminde kullanılan fermentörlerin amaç ve çalışma prensiplerini kavrayarak, kullanım alanına göre fermentör tipleri arasındaki farkları ayırt edebilmek
ÖÇ-3Mikrobiyoloji teknikleri bilgisini kullanarak endüstriyel mikrobiyolojide kullanılan mikroorganizmaların metabolizmalarını kavrayabilmek ve hangi mikroorganizmanın neden kullanılması gerektiğinin farkına varabilmek
ÖÇ-4İleri moleküler biyoloji teknikleri bilgisini kullanarak endüstriyel mikroorganizmalardan endüstriyel ürünlerin elde edilme basamaklarını şematize edebilmek
ÖÇ-5Endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin üretiminde kalite, kontrol ve üretim standartlarını irdeleyebilmek
ÖÇ-6Endüstriyel önemi olan mikrobiyolojik ürünler hakkında bilgi elde edebilmek, bu bilgiyi sunabilmek ve ilgili konuda tartışabilmek
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13
ÖÇ 1             
ÖÇ 2             
ÖÇ 3             
ÖÇ 4             
ÖÇ 5             
ÖÇ 6