Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımlanması, endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin çeşitlerinin ve kullanım alanları ile endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin hangi mikroorganizma/lar tarafından nasıl üretildiğinin öğrenilmesi ile endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin öneminin kavranılması
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Prof Dr.Gürkan Raif Çiftçioğlu
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri
Prof. Dr. Gürhan Çiftçioğlu Cuma günleri 09:00-10:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
- Powerpoint sunumlar ile ders konusunun anlatılması,
- Konu ile ilgili makalelerin eşliğinde konunun anlatımı ve tartışılması
- Konu ile ilgili videoların demonstrasyonu ile konunun özümsenmesi
Temel Kaynaklar
-Industrial Microbiology: An Introduction, MJ Waites, NL Morgan, JS Rockey, G Higton, 1 edition, Wiley-Blackwell, 2001.
-Modern Industrial Microbiology and Biotechnology, N Okafor, 1 Edition, Science Publishers, 2007
- Industrial Microbiology, SC. Prescott, Agrobios India, 2007.
- Fermentation Microbiology and Biotechnology, EMT. El-Mansi, CFA. Bryce, AL. Demain, AR. Allman, 2. Edition, CRC Press, 2006.
Diğer Kaynaklar
-www.sciencedirect.com
-www.ncb.nlm.nih.gov.tr
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
2. Hafta
Mikrobiyal büyüme ve beslenme
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
3. Hafta
Mikrobiyal metabolizma ürünleri
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
4. Hafta
Endüstriyel mikroorganizmalar
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
5. Hafta
Fermentasyon ortam formülasyonu ve fermantör tipleri
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
9. Hafta
Endüstriyel Ürünler: Sağlık alanında kullanılan
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
10. Hafta
Endüstriyel Ürünler: Rekombinant ürün üretimi ve basamakları
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
11. Hafta
Gezi
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
12. Hafta
Endüstriyel Ürünler: Mikrobiyal Biyokütle üretimi
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
13. Hafta
Endüstriyel Ürünler: Gıda katkı maddeleri
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon, makale okuma ve tartışma
14. Hafta
Mikrobiyal biyokütle üretimi ve Atık su işlenmesi
Sözlü Anlatım, tartışma, demonstrasyon
15. Hafta
Final haftası
16. Hafta
Final haftası
17. Hafta
Final haftası
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
25
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
1
15
Derse Devam / Katılım
1
10
Final
1
50
ÖÇ-1
Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımını yapabilmek ve endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin kullanım alanlarına göre sınıflandırabilmek
ÖÇ-2
Endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin üretiminde kullanılan fermentörlerin amaç ve çalışma prensiplerini kavrayarak, kullanım alanına göre fermentör tipleri arasındaki farkları ayırt edebilmek
ÖÇ-3
Mikrobiyoloji teknikleri bilgisini kullanarak endüstriyel mikrobiyolojide kullanılan mikroorganizmaların metabolizmalarını kavrayabilmek ve hangi mikroorganizmanın neden kullanılması gerektiğinin farkına varabilmek
ÖÇ-4
İleri moleküler biyoloji teknikleri bilgisini kullanarak endüstriyel mikroorganizmalardan endüstriyel ürünlerin elde edilme basamaklarını şematize edebilmek
ÖÇ-5
Endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin üretiminde kalite, kontrol ve üretim standartlarını irdeleyebilmek
ÖÇ-6
Endüstriyel önemi olan mikrobiyolojik ürünler hakkında bilgi elde edebilmek, bu bilgiyi sunabilmek ve ilgili konuda tartışabilmek
Program Çıktıları
PÇ-1
Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2
Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3
Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4
Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5
Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6
Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7
Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8
Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9
Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10
Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12
Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13
Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.