Enzimlerin genel tanımı, özellikleri, sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olmak. Enzim katalizli reaksiyonlar, enzim kinetiği, Michealis-Menten denklemi, enzim aktivasyonu/inhibisyonu ve aktivite regülasyonunun öğrenilmesi. Enzimlerin Tıpta/Terapötik yaklaşımlarda, Gıda, Deterjan, Kozmetik, Tarım ve Tekstil sektöründe kullanımlarına ait güncel makale örneklerinin incelenmesi.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Arş. Gör. Dr. Pelin Özfiliz Kılbaş
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Cuma, 11:00-13:00, 3B-11-13-15
Görüşme Saatleri ve Yeri
Hafta içi hergün, MOBİGEN ofis
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sözlü sunum, tartışma ve görsel destekler
Temel Kaynaklar
Fundamentals of Enzymology (Enzimolojinin Temelleri) N.C. Price ve L. Stevens, OUP, 3. basım
- Lehninger Biyokimyanın İlkeleri, 3. baskıdan çeviri; David L. Nelson ve Michael M. Cox, Çeviri Editörü: Prof. Dr. Nedret Kılıç, Palme Yayıncılık, 2004.
Diğer Kaynaklar
Konularla ilgili güncel makaleler
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Enzimlere genel bakış: tarihçesi, özellikleri, adlandırılması, sınıflandırılması
Sözlü anlatım
2. Hafta
Enzimlerin yapısal özellikleri
Enzim kinetiği-Michaelis Menten eşitliği, Km ve Vmax kavramları
Sözlü anlatım
3. Hafta
Enzimlerin aktivitesine etki eden faktörler
Enzim Inhibisyon çeşitleri- Reversible/Irreversible inhibisyonlar
Sözlü anlatım
4. Hafta
Enzim kinetiği-Lineweaver Burk eşitliği
Enzim Aktivitesinin kontrolü, Allosterik regülasyonu
Enzim Aktivitesinin İnhibisyonun Önemi ve Kullanım Alanları
Enzimlerle gerçekleştirilen çalışmalarda kinetik parametrelerin belirlenip aktivite tayinlerinin yapılması
ÖÇ-2
Enzim çalışmalarında aktiviteyi etkileyici inhibitörlerin ve regülasyon mekanizmalarının belirlenmesi
ÖÇ-3
İstenilen bir organizmadan herhangi bir enzimin saflaştırılması, karakterizasyonu ve katalitik mekanizmalarının çalışılabilmesi
ÖÇ-4
İsteğe uygun değiştirilmiş enzim üretilebilmesi
ÖÇ-5
Enzimlerin farklı alanlarda kullanımlarının öğrenilmesi ile in vitro enzim çalışmalarının tasarlanması
Program Çıktıları
PÇ-1
Matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerden elde edilen verileri moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygulayabilme.
PÇ-2
Moleküler biyoloji ve genetik ile ilgili tüm problemleri tanımlama, modelleme ve çözüm yolları üretme becerisi.
PÇ-3
Tanımlanan problem doğrultusunda analitik yöntemlerle süreci başlatabilme, ilerletebilme ve sonuçlandırma yetisi.
PÇ-4
Moleküler biyoloji ve genetik bölümünün başlıca çalışma alanı olan canlılar hakkında var olan tüm bilgileri genel anlamda kavrama yetisi.
PÇ-5
Bilimsel gelişmelere araştırma ve geliştirme yetileri ile katkılarda bulunma.
PÇ-6
Verileri çözümleme, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi.
PÇ-7
Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel teknikleri ve hesaplama yöntemlerini kullanabilme.
PÇ-8
Ulusal veya uluslar arası toplumsal sorunlara çözüm odaklı, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışmasını uyumlu bir şekilde yapabilme ve en az bir yabancı dili mesleği ile ilgili kullanabilme yetisi
PÇ-9
Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi.
PÇ-10
Bireysel çalışma becerisi ve bağımsız karar verebilme yetisine sahip olarak fikirlerini sözlü ve yazılı, açık ve öz bir şekilde ifade ederek iletişim kurabilme.
PÇ-11
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olabilme.
PÇ-12
Kalite konularında bilinç sahibi olabilme.
PÇ-13
Hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, alanı ve ilgili alanlara ilişkin güncel gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme.