Lisansüstü
Uluslararası İlişkiler (Tezsiz)

International Politics of the EU

IRY0008 International Politics of the EU 3/0/0 SA English 6

Bu ders, AB uluslararası politikasına dair esasları, temel yaklaşımları ve tartışmaları öğrencilere sunmayı hedeflemektedir. Ders üç kısımdan oluşmaktadır. İlk bölümde; AB dış politikasının çerçevesi, Avrupa entegrasyonunun tarihi ve kurumsal gelişimi  ve AB kimliği teorik perspektiflerle desteklenerek açıklanacaktır. İkinci bölümde AB´nin normatif, ekonomik ve askeri bir güç olarak dünyadaki yeri, çeşitli politika alanlarından verilecek örneklerle birlikte analiz edilecektir. Son olarak ise; AB´nin komşu devletlerle ve süpergüçlerle olan ilişkileri açıklanacaktır. / This course is designed to provide students with the basics of the international politics of the EU.  The first section examines the nature of the EU foreign policy, the EU identity, the historical and institutional evolution of the EU integration supported by theoretical perspectives. The second part analyzes the EU´s place in the world as a normative, military/security and economic power with examples from various policy areas. The last section explains international politics of the EU in its neighborhood and the EU´s relations with major powers.

Ön Koşullar International Politics of the EU
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Cemal Ertürk
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 18:00-21:00, Ataköy Kampüsü 1C-01, a.erturk@iku.edu.tr
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 09:00-12:00, Basın Ekspres Kampüsü B604, a.erturk@iku.edu.tr
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, Tartışma, Analiz, Sunum

§

Temel Kaynaklar -Keukelerie, S. & Delreux, T. (2014). The Foreign Policy of the European Union. 2nd ed., Palgrave Macmillan (Required)

§      Hill, C., Smith, M. and Vanhoonacker, S. (2017). International Relations and the European Union. 3rd ed., Oxford University Press

Diğer Kaynaklar -Jorgensen, K. E., Aarstad, A. K. Drieskens, E. Laatikainen, K. and Tonra, B. (eds.) (2015). The Sage Handbook of European Foreign Policy, Sage Publications

§        Cini, M. and Borragan, N. S. (2016). European Union Politics. 5th ed., Oxford University Press

1. Hafta AB Savunma ve Güvenlik Politikalarına Giriş Sözlü Anlatım
2. Hafta AB nasıl bir güçtür?- I Sözlü Anlatım
3. Hafta AB nasıl bir güçtür?- II Sözlü Anlatım
4. Hafta AB Savunma ve Güvenlik Politikalarının Tarihsel Gelişimi- I Sözlü Anlatım
5. Hafta AB Savunma ve Güvenlik Politikalarının Tarihsel Gelişimi- II Sözlü Anlatım
6. Hafta AB Savunma ve Güvenliğini Teorik olarak açıklamak Sözlü Anlatım
7. Hafta Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası Sözlü Anlatım
8. Hafta Ara Sınav/Midterm Sınav
9. Hafta Ara Sınav/Midterm Sınav
10. Hafta Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası üzerine güncel tartışmalar Sözlü Anlatım
11. Hafta Farklılaşmış entegrasyon ve PESCO Sözlü Anlatım
12. Hafta Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası ve Türkiye Sözlü Anlatım
13. Hafta Doğu Akdeniz, Enerji Güvenliği, AB-Türkiye ilişkileri Sözlü Anlatım
14. Hafta Tekrar ve Değerlendirme Sözlü Anlatım
15. Hafta Dönem Sonu (Final) Sınavı Sınav
16. Hafta Dönem Sonu (Final) Sınavı Sınav
17. Hafta Dönem Sonu (Final) Sınavı Sınav
Projeler 1 40
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-11) AB uluslararası politikasının ve AB entegrasyonunun tarihsel gelişimini tartışmak/ Discuss the historical evolution of the EU integration and the international politics of the EU
ÖÇ-22) AB dış politika yapımının kapsam ve kurumlarını tanıtmak/ Introduce students with the framework and institutions of foreign policy making in the EU
ÖÇ-44) AB´nin komşularıyla ve süpergüçlerle olan ilişkilerine yönelik bilgi sağlamak/ Provide students with the information on EU´s relationships with its neighbors and superpowers
ÖÇ-55) AB´nin normatif, ekonomik ve askeri bir güç olarak global sistemdeki farklı rollerine dair eleştirel düşünmelerine yardımcı olmak/ Contribute to critical thinking of students on the EU´s different roles as a normative, economic, and military power in the global system
PÇ-11.Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi disiplinlerine ait ileri teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-22.Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-33.Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-44.Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-55.Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edendiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-66.Kariyelerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir. Doktora programlarına devam edecek akademik yeterliliğe ulaşır.
PÇ-77.Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-88.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olarak sorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
PÇ-99.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgileri toplumun eğitim ve kültür seviyesinin yükseltilmesi yönünde kullanır.
PÇ-1010.Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarıyla ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar; kişisel, kurumsal ve ekip çalışmalarını uzmanlık düzeyinde organize eder.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10