Lisansüstü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
Eğitim Yönetimi ve Planlaması (Tezsiz)

Eğitim ve Yönetim Hukuku

EYP5106 Eğitim ve Yönetim Hukuku 3/0/0 SA TÜRKÇE 6
Eğitim yönetimi ve denetiminde esas olan yasal düzenlemeler  konusunda öğrencilere bilgi ve görüş kazandırmak,

Denetim sisteminin yasal dayanakları konusunda bilgilendirmek
Ön Koşullar Eğitim ve Yönetim Hukuku
Eş Koşullar
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Münevver MERTOĞLU
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma günleri saat :18.00-21.00
Görüşme Saatleri ve Yeri Görüşmeler Çarşamba arasında Şirinevler Kampüsü 6.Katta yapılacaktır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Anlatım

-Örnekler üzerinden tartışma

-Demonstrasyon

-Soru-Cevap

-Örnek olayların incelenmesi
Temel Kaynaklar 657 Sayılı DMK

İş Kanunu

MEB-Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği

MEB-Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği

MEB-İnceleme ve Soruşturma Rehberi

Çocuk Koruma Kanunu

5176 Sayılı Kamu Görevlileri Etik kurulu Kurulması Hakkında kanun

MEB- Adli ve İdari Soruşturma Rehberi
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Eğitim Yönetimi ve Denetiminde Yasal düzenlemelerin bilinmesine duyulan ihtiyaç,eğitim ile ilgili kanun,tüzük,Yönetmelik ,Yönerge ve Genelgelere örnekler. Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
2. Hafta Devlet Memurlarının hakları,sorumlulukları ve kendilerine yasak edilen fiillerin yasal dayanakları Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
3. Hafta Devlet Memurlarının disiplin cezasını gerektiren fiilleri ve verilecek cezalar,disiplin cezalarına itiraz Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
4. Hafta Disiplin soruşturmaları,soruşturmada izlenecek yol Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
5. Hafta 4483 Sayılı Yasa'ya göre yürütülecek "Ön İncelemede izlenecek yol ve memurların yargılanması ile ilgili esaslar Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
6. Hafta Disiplin Soruşturması ve Adli Soruşturma Rapor Örneklerinin İncelenmesi Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
7. Hafta İş Kanunu'na göre çalışanların ve işverenlerin hakları, sorumlulukları,Özel Kurumda çalışanlarla ilgili düzenlemeler. Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
8. Hafta Eğitimin Öğrenci Boyutundaki Yasal Düzenlemeleri Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
9. Hafta MEB- Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin İncelenmesi Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
10. Hafta MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin İncelenmesi Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
11. Hafta MEB Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği'ne göre öğrenci başarısı ve devamının sağlanması ile ilgili düzenlemeler Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
12. Hafta Öğretmen ve Yöneticilerin görev ve sorumlulukları Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
13. Hafta Çocuk Koruma Kanunu'nun incelenmesi Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
14. Hafta Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerle ilgili yasal düzenlemeler Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
15. Hafta Eğitim-öğretim etkinliklerinin yürütülmesinde etik ile ilgili yasal çerçeve Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
16. Hafta Eğitim Öğretim Faaliyetlerinin planlanması ve değerlendirilmesi ile ilgili yasal çerçeve Anlatım,Tartışma ve Demonstrasyon
17. Hafta DEĞERLENDİRME

ÖÇ-1657 Sayılı DMK gereği öğretmen ve yöneticilerin hakları, sorumlulukları ve kendilerine yasak edilen fiiller hakkında bilgi edinir.
ÖÇ-2Özlük haklarını bilir
ÖÇ-3657 Sayılı Yasa gereği Disiplin cezasını gerektiren fiilleri ve cezaları öğrenir.
ÖÇ-4-Disiplin cezalarının uygulanması, görevden uzaklaştırma tedbiri, disiplinlin cezalarına itirazın süresini ve hangi makamlara yapılacağını öğrenir.
ÖÇ-5İş Kanunu'na göre çalışan öğretmen ve yöneticilerin özlük haklarını öğrenir.
ÖÇ-6Muhakkik olarak disiplin soruşturmasının ve 4483 sayılı Yasaya göre Ön İnceleme yapılmasının gereklerini öğrenir.
ÖÇ-7Öğretmen ve Yönetici olarak görev tanımlarının yasal dayanaklarını öğrenir.
ÖÇ-8MEB-Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin öğretmen, yönetici ve öğrenci ile ilgili düzenlemelere hakim olur.
ÖÇ-9MEB-Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin öğretmen, yönetici ve öğrencilerle ilgili düzenlemelerin gereğini yerine getirecek donanıma sahip olur.
ÖÇ-10Çocuk Koruma Kanunu'nun gereklerini yerine getirir.
ÖÇ-11Eğitim -Öğretim etkinliklerini müfredat programına göre yürütür.
ÖÇ-12Özel eğitim gerektiren öğrencilerle ilgili yasal düzenlemeleri bilir.
ÖÇ-13Eğitim Öğretim faaliyetlerini etik ile ilgili yasal çerçevelere göre yürütür.
ÖÇ-14Yönetim ve denetim faaliyetleri ile ilgili yasal düzenlemelere hakim olur.
PÇ-1Eğitim yönetimi ve planlaması alanında geliştirilmiş olan kuramları açıklar ve uygular.
PÇ-2EYP’ye ilişkin edinilen bilgileri farklı düzeylerdeki eğitim örgütlerinin geliştirilmesi ve etkili yönetilmelerinde uygular.
PÇ-3Eğitim Yönetimi ve Planlaması alanında etkin rol alabilir, liderlik görevi üstlenir.
PÇ-4Eğitim ve eğitim yönetimi alanıyla ilgili bilimsel gelişmeleri ve değişimi takip edebilir ve analiz eder.
PÇ-5EYP alanına ilişkin sorunlara yönelik kuram ve yaklaşımlardan yola çıkarak çözüm önerileri geliştirerek, uygular.
PÇ-6Eğitim yönetimi ve planlaması alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve kuramları şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirir.
PÇ-7Eğitim Yönetimi ve Planlaması alanındaki sorunların çözümünde Eğitim Bilimleri, Sosyoloji, Felsefe, Psikoloji, İşletme-İktisat, Tarih gibi ilişkili disiplinlerden yararlanır.
PÇ-8Farklı ülkelerin eğitim sistemleri ve yönetim alanındaki uygulamalarından Türkiye’deki eğitimin sorunlarına çözüm önerileri geliştirmek için yararlanır.
PÇ-9Etik ilkelerin farkında olur ve bu ilkeleri alandaki uygulamalara yansıtır.
PÇ-10Temel istatistikleri uygular ve yorumlar.
PÇ-11Eğitim yönetimi ve planlaması alanıyla ilgili bağımsız akademik çalışmalar yapar.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11