Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı Ana Sayfası

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

Rezervasyon, bilet satış, bilet-bagaj işlemleri, apron terminal hizmetleri, uçak içi hizmetlerin koordinesi, handling hizmetleri, özel hizmet uygulamaları, uçuş operasyonu içersindeki ünitelerle koordinasyon sağlanması, uçak yükleme ve yük denge kontrolunun sağlanması, uçak park yerlerinin hava trafik üniteleriyle koordinesi, tehirli uçuşların takibi ile ilgili işleri planlayıp yürütecek elemanları yetiştirmektir.

 Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, yabancı dil ve temel havacılık bilgisi ile donatılmış ve hızla gelişen havacılık endüstrisindeki yerli ve yabancı firmalarda başarılı bir şekilde çalışacak yeterliliklere sahip yönetim adaylar yetiştiren akademik bir disiplindir.

Havacılık endüstrisinde yer alan sivil hava ulaştırma işletmeciliğinin temel hedefi, ulusal ve uluslararası kuruluşlar başarılı bir şekilde, ileri düzeyde yabancı dil, işletme ve havacılık bilgileri ile donatılmış üssü idari adayları eğitmekle ilgili niteliklere sahip olmalıdır.

Yer ve yolcu  hizmetleri memuru, yolcuların terminale girişinden uçağa binişine kadar uluslararası kurallar ve havayolu standartları çerçevesinde sorumlu olan; bilet, bagaj ve pasaport kontrol işlemlerinin tümünde ve uçağın varışında yolcuların karşılanarak pasaport kontrolüne yönlendirilmesinde görevli kişilerdir. Yolcu hizmetleri memurunun görevi, uçakla gelen yolcunun (arrival) karşılanması ve uçakla gidecek yolcunun (departure) işlemleri şeklinde çift taraflı işler. Havaalanlarında check-in (uçuşa kayıt), bilet ve pasaport kontrol, yolcunun uçağa alınması (boarding) sırasında bilet kontrolü, bagaj kabul, ailesinden ayrı uçan çocuklara refakat etmek, engelli yolcuların uçağa rahatça alınması ayrıca kayıp ve hasarlı bagajların tutulması ve iadesi gibi çok yönlü bir hizmet sunmaktadır.

 

 





Kuruluş

2012 - 2013 Eğitim ve Öğretim yılı itibarı ile eğitim hayatına başlamıştır.





Kazanılan Derece

Ön Lisans Mezunu 





Öğretim Dili

Türkçe





Çalışma Şekli

 2 yıllık ön lisans programı 






Yerleşme Şartları

İstanbul Kültür Üniversitesi  Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Sivil Hava Ulaştırma Programına, TYT  puan türünde yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Sivil Hava Ulaştırma Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

 









Çift Anadal - Yandal

 İstanbul Kültür Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği programının Çift Anadal Olanakları mevcuttur





Staj

40 iş günü staj yapılması zorunludur.







Mezuniyet Koşulları

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği  Programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.

DGS sınavı ile Lisans bölümlerine programımız olanak vermektedir.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yılda 1 kez yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS), herhangi bir üniversitenin ön lisans bölümlerinden stajını tamamlayıp mezun olmuş veya mezun olabilecek durumda olan adayların lisans eğitimine geçiş yapabilmeleri için girdikleri çoktan seçmeli bir sınavdır.


DGS, 60 matematik ve 60 Türkçe olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. 150 dakikalık sınav süresi içerisinde adaylardan, lisans öğrenimdeki başarıda etkili olan sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme becerisinin ölçülmesine yönelik hazırlanmış olan soruları çözmeleri istenir. Ayrıca her iki bölüm için onar tane mantık sorusu bulunmaktadır. Kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik olan DGS’de sorular, farklı ön lisans bölümlerinde eğitim almış öğrencilerin cevaplayabileceği niteliktedir.





Uluslararası İşbirliği

Eğitimlerine yurt dışında devam etmek isteyen mezunlarımız, İstanbul Kültür Üniversitesi  Meslek Yüksekokulu'nun Kanada'da Centennial College ve ABD'de Fort Hayes State University ile yaptığı işbirliği doğrultusunda III. ve IV. yıl derslerini yurtdışında okuyarak lisans tamamlama programlarına katılabilmektedirler. Ayrıca öğrenciler ERASMUS aracılığıyla da yurt dışında lisans tamamlama ve staj olanağına sahiptirler.





Mezunların İstihdam Profilleri

Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği  Programı öğrencileri, havacılık alanında faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilirler.Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı öğrencileri sektörün öncü firmalarından gelen profesyonel öğretim görevlileri sayesinde teorik derslerin yanı sıra mesleğe ve sektöre ait pratik ve uygulamaya dayalı bilgiler de edinmekte, stajlarıyla eğitimlerini destekleyerek iş hayatına bir an önce atılabilmektedirler.
 





Üst Derece Programlara Geçiş

DGS Sınavı ile Havacılık Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, Lojistik, Lojistik Yönetimi, Seyahat İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği, Teknoloji ve Bilgi Yönetimi, Ulaştırma ve Lojistik, Ulaştırma ve Lojistik Yönetimi, Uluslararası Lojistik, Turizm İşletmeciliği lisans programlarına geçiş yapılabilmektedir.





Sunulan Olanaklar

İncirli kampüsümüzde laboratuarlar, amfiler, seminer salonları yer almaktadır.





Program Etkinlikleri

Program etkinliği olarak her yıl Aralık ve  Nisan aylarında ncirli Kampüsümüzde  Havacılık Günleri düzenlenmektedir.İstanbul Kültür Üniversitesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı olarak her yıl düzenlenen İFTE Sivil Havacılık Fuarına program olarak katılmaktayız.

Ayrıca her dönem öğrencilerin sektörle iç içe olması adına Atatürk Havalimanına gezi düzenlenmektedir.

Eylül 2013'te gerçekleşen ilk havacılık eğitim fuarı IFTE Havacılık Fuarında standımızda öğrencilerimiz sektör temsilcileri ve havacılığa gönül vermiş kişilerle biraraya gelmiştir.





İletişim Bilgileri

Program Başkanı: Dr.Öğr.Üyesi Neyir TEKELİ

Program Başkanı İletişim:

Tel: (0212) 498 4925

E-mail: n.tekeli@iku.edu.tr

Program Danışmanı: Öğr. Gör. Sinem İKİEN
Program Danışmanı İletişim:
 
Tel: (0212) 498 4981
 
E-mail: s.ikien@iku.edu.tr