Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Bilgisayar Programcılığı
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Bilgisayar Programcılığı Programı Ana Sayfası

Bilgisayar Programcılığı

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

Amacımız yazılım, web tasarım, veri tabanı, donanım gibi çeşitli alanlarında görev alabilecek yeterli bilgi, beceri ve çalışma disiplini ile donatılmış, etik değerleri özümsemiş, sorumluluk aldığı görevlerinin yanında dünyadaki gelişmeleri de  takip eden ve öğrenmenin sürekliliğine inanmış yeni teknolojilere açık çağdaş programcılar yetiştirmektir.





Kuruluş

Bilgisayar Programcılığı programı, 9 Temmuz 1997 tarihinde 4281 sayılı kanun ile faaliyete geçen İstanbul Kültür Üniversitesi'nin Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. 1997 yılından 1999 yılına kadar Şirinevler Ana binada, 1999-2005 yılları arası Şirinevler Fen-Edebiyat Fakültesi binasında, 2005 yılından 2009 yılına kadar ise Şirinevler Meslek Yüksekokulu binasında eğitim vermiştir.  2009-2010 öğretim yılından itibaren İncirli Yerleşkesinde eğitimine devam etti. 2022-2023 öğretim yılı güz döneminden itibaren Ataköy Yerleşkesinde eğitimlere devam etmektedir.






Kazanılan Derece

2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS'ye sahip öğrencilere Bilgisayar Programcılığı alanında ön lisans derecesi verilir.


 






Öğretim Dili

Türkçe






Çalışma Şekli

* %30’a kadar Dijital Uzaktan Eğitim olarak planlanmış olup Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir.

** Örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin teorik kısmı Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir.

Dersin teorik kısmı Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre, CATs V3.0 Dijital Uzaktan Eğitim ile verilen teorik derslerin müfredatı ve süresi isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit örgün yöntem ile verilecektir.

Dersin uygulamalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre Bahar Yarıyılı içerisinde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit ve/veya Bahar Yarıyılı son döneminde örgün yöntem ile verilecektir.

 

***Staj çalışmaları, mezuniyet şartı ve bazı programların 3+1 sistemi uygulaması nedeniyle zaman ve süre kısıtlaması olmaksızın pandemi koşullarında Bahar Yarıyılında da isteğe bağlı olarak yürütülebilecektir. E-staj ve/veya Kısmen Uzaktan yürütebilme imkânı olan öğrencilerin talepte bulunması halinde ikametgahı ve/veya bulunduğu yer dikkate alınabilecektir.

Program ders planına tıklayarak, ilgili dersin “Öğretim Yöntem ve Tekniklerine” ulaşabilirsiniz.






Yerleşme Şartları

Bilgisayar Programcılığı  programına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile 70 öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Bilgisayar Progarmcılığı  Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Bilgisayar Programcılığı Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.       

 Kontenjan ve Ücret ayrıntıları için lütfen tıklayınız.

 









Çift Anadal - Yandal

Bilgisayar Programcılığı programı öğrencilerinin diğer önlisans programları ile Çift Anadal Olanağı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için program başkanlığından bilgi alınabilir. 
Bilgisayar Programcılığı programı öğrencileri aşağıdaki programlarda çift anadal yapabilir.
 
Optisyenlik
 
Çocuk Gelişimi
 
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
 
İnşaat Teknolojisi
 
Radyo ve Televizyon Teknolojisi
 
Uçak Teknolojisi
 
Uçuş Harekât Yöneticiliği
 
Bankacılık ve Sigortacılık
 
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı
 
Dış Ticaret
 
Grafik Tasarımı
 
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
 
Hava Lojistiği
 
İşletme Yönetimi
 
Lojistik
 
Moda Tasarımı
 
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
 
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
 
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
 
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
 
Turizm ve Otel İşletmeciliği






Staj

Toplam 40 işgünü staj zorunluluğu vardır. Bu stajlar birinci yılın sonunda 20, ve ikinci yılın sonunda 20 işgünü olmak üzere yapılacağı gibi toplam 40 işgünü olarak 2. yılın sonunda da yapılabilir.

Staj ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için lütfen tıklayınız.







Mezuniyet Koşulları

Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla
tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekir.






Uluslararası İşbirliği

Üniversitemizin ERASMUS ofisi vasıtasıyla, başarılı öğrencilerimizin Erasmus öğrenci hareketliliği ve Erasmus öğrenci staj hareketliliği programları ile yurtdışına gitmelerine fırsat verilmektedir. 

 Partner üniversiteler için tıklayınız.



 






Mezunların İstihdam Profilleri

Mezunlarımız başta iletişim ve finans kuruluşları olmak üzere  tüm kurum ve kuruluşların bilgi teknolojileri ve alt yapısının projelendirilmesinde, kurulumunda, işletilmesinde, teknik servis hizmetlerinde, yazılım ve web tasarım şirketlerinde; tekniker, teknik destek uzmanı, sistem uzmanı, yazılımcı uzman ve orta kademe yönetici olarak çalışmaktadırlar.






Üst Derece Programlara Geçiş

Mezunlarımız DGS sınavı ile 4 yıllık fakültelerin  

 · Bilgisayar Mühendisliği 

·  Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri 

·  Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği 

·  Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği 

·  Bilgisayar-Enformatik 

·  Bilişim Sistemleri Mühendisliği 

·  Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 

·  Endüstri Mühendisliği 

·  Fizik 

·  Fizik Mühendisliği 

·  İstatistik

·  İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri

·  Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği 

·  Matematik ve Bilgisayar Bilimleri 

·  Matematik-Bilgisayar 

·  Meteoroloji Mühendisliği 

·  Bilgisayar Bilimleri 

·  Uzay Mühendisliği 

·  Yazılım Mühendisliği 

 Lisans Programları'na Dikey Geçiş Sınavı(DGS) ile dikey geçiş yapabilirler.






Sunulan Olanaklar

Bilgisayar Programcılığı programında derslerimiz en yeni teknolojilerle donatılmış bilgisayar laboratuarlarında, en güncel programlar kullanılarak, proje ve ödev uygulamaları ağırlıklı, sektör  deneyimi olan öğretim elemanı kadromuzla yapılmaktadır. Ayrıca 40 işgünü zorunlu staj uygulamamızla öğrencilerimiz okulda öğrendiklerinin  piyasalardaki  uygulamalarını öğrenme imkanı bulmaktadırlar.






Program Etkinlikleri

Eğitim dönemimizde piyasalardaki önemli kurum ve kuruluş yetkilileri ile görüşerek onlarla öğrencilerimizi bilgilendirecek seminer ve konferanslar düzenlemekteyiz. Ayrıca uzman yetkililerden 2 yıllık mezunların bilişim sektöründeki istihdam koşullarını ve elemanlarında aradıkları nitelikleri  öğrencilerimize anlatmalarını ve aydınlatmalarını istiyoruz.Hedefimiz  bu kuruluşlarla ortak projelerde yer alarak öğrencilerimizi aranan elemanlar olarak mezun etmek olacaktır.






İletişim Bilgileri

Program Başkanı: Öğr.Gör. Erdem Yücesan
Tel:212 498 46 89 
e-mail:e.yucesan@iku.edu.tr 
 
Program Danışmanı: Öğr.Gör. Ahmet Can Mert
e-mail: a.mert@iku.edu.tr 
 
TBMYO Sekreterlik: 212 498 49 61