Program AmacıRadyo ve televizyon, toplumu bilgilendiren ve yönlendiren ayrıca genel kültüre katkıda bulunan en önemli iletişim araçlarındandır. İstanbul Kültür Üniversitesi Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı’nın amacı; çekim yapan ve gösteren cihazların öğreniminin yanı sıra, öğrencilerin stüdyo ortamı ile tanışmasını sağlayarak televizyon programı ve kısa film çekimi yanı sıra, kurgu teknikleri, ışık, görüntü, renk, haber gibi temel bilgileri kazandırmaktır. Ayrıca medya ve sinema sektörünün beklentilerini karşılamaya uygun, sektördeki işleyişi bilen, yayıncılık sorumluluğuna ve medya okuryazarlığı becerisine sahip elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Televizyon, sinema, internet platformları ve radyo sektörü için iyi eğitilmiş elemanlar yetiştirmek üzere uygulama ağırlıklı eğitim veren programımız da öğrenciler, tüm kuramsal ve pratik bilgiyle donatılmaktadır.

Kuruluşİstanbul Kültür Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Radyo ve televizyon teknolojisi programı 2002 - 2003 Eğitim-Öğretim yılında eğitim hayatına başlamıştır. İlk olarak Şirinevler Yerleşkesi'nde faaliyete başlayan program, 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılından itibaren İncirli Yerleşkesi'nde eğitim vermeye devam etmiştir.

Kazanılan Derece2 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 120 AKTS'ye sahip öğrencilere Radyo ve televizyon teknolojisi alanında ön lisans derecesi verilir.

Öğretim DiliTürkçe

Çalışma Şekli* %40’a kadar Dijital Uzaktan Eğitim olarak planlanmış olup Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir.
** Örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin teorik kısmı Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir.
Dersin teorik kısmı Bahar Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre, CATs V3.0 Dijital Uzaktan Eğitim ile verilen teorik derslerin müfredatı ve süresi isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit örgün yöntem ile verilecektir.
Dersin uygulamalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere ve senatoya göre Bahar Yarıyılı içerisinde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi aracılığıyla dönüşümlü seyreltilmiş [hızlandırılmış] hibrit ve/veya Bahar Yarıyılı son döneminde örgün yöntem ile verilecektir.
***Staj çalışmaları, mezuniyet şartı ve bazı programların 3+1 sistemi uygulaması nedeniyle zaman ve süre kısıtlaması olmaksızın pandemi koşullarında Bahar Yarıyılında da isteğe bağlı olarak yürütülebilecektir. E-staj ve/veya Kısmen Uzaktan yürütebilme imkânı olan öğrencilerin talepte bulunması halinde ikametgahı ve/veya bulunduğu yer dikkate alınabilecektir.
Program ders planına tıklayarak, ilgili dersin “Öğretim Yöntem ve Tekniklerine” ulaşabilirsiniz
Yerleşme ŞartlarıMeslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Radyo ve Tv Teknolojisi Programına, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilir. Radyo ve Tv Teknolojisi Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Çift Anadal - Yandal
Uzmanlık alanlarını genişletmek isteyen öğrencilerimiz çift anadal diploma programlarını tamamlayabiliyorlar.
Mezuniyet KoşullarıÖğrencilerin, radyo ve televizyon teknolojisi programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.

Uluslararası İşbirliğiÜniversitemizin ERASMUS ofisi vasıtasıyla, başarılı öğrencilerimizin erasmus öğrenci hareketliliği ve erasmus öğrenci staj hareketliliği programları ile yurt dışına gitmelerine fırsat verilmektedir.
Partner üniversiteler için tıklayınız.

Mezunların İstihdam ProfilleriMeslek Yüksekokulu radyo ve televizyon teknolojisi programından mezun olan öğrencilerimiz, Sinema filmi ve dizilerin kamera arkasında, medya kuruluşlarında, yapım şirketlerin de, reklâm ve iletişim şirketlerinde yapım asistan, görüntü yönetmeni, kurgu, ışık, program yapım ve yönetimi vb.alanlarda kariyerlerini sürdürebilirler.

Üst Derece Programlara Geçiş
Meslek yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin, örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili dikey geçiş sınavı (DGS) ÖSYM tarafından yürütülmektedir. Radyo ve televizyon teknolojisi programı mezunlarımız; Basın ve Yayın, Gazetecilik, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Film Tasarımı ve Yazarlığı, Film Tasarımı ve Yönetmenliği, Yeni Medya, Yeni medya ve İletişim, Film tasarımı ve Yönetimi, Görsel İletişim Tasarımı, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim Tasarımı ve Yönetimi, Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetimi, Medya ve İletişim, Sinema ve Dijital Medya, Radyo, Sinema ve Televizyon, Sinema ve Televizyon
Televizyon Haberciliği ve Programcılığı gibi bölümlere dikey geçiş yapabilirler.
Dikey Geçiş Yapan Bazı Öğrencilerimiz
Gülşah Çoban Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik
Selva Billur Şenol İKÜ İletişim Tasarımı
Erdem Alkama İstanbul Üniversitesi Radyo TV Sinema
Figen Çağla Koptekin İKÜ İletişim Sanatları
Semih Yazıcı Marmara Üniversitesi Radyo TV Sinema

Sunulan OlanaklarRadyo ve televizyon teknolojisi programında sektör deneyimi olan hocalarımız eşliğinde teorik bilginin yanı sıra uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Bu eğitim çerçevesinde öğrencilerin uygulama yapabilecekleri RTV programına ait stüdyo ve MAC labaratuvarı ile birlikte gerekli teknik ekipmanlar da üniversitemiz de mevcuttur. Ayrıca öğrencilerimiz her yıl yapılan konferans, söyleşi, film gösterimleri ile sinema ve televizyon sektöründeki önemli isimlerle buluşma imkânı bulmaktadır.

Program Etkinlikleri Radyo ve televizyon teknolojisi programı'nda sektör deneyimi olan radyo, sinema ve televizyon piyasasında isim yapmış kişiler yıl içinde konferans, söyleşi, workshop gibi etkinliklerle öğrencilerimiz ile biraraya gelmektedir. Öğrencilerimiz uluslararası ve ulusal kısa film festivallerinden de birçok ödül almaktadır. Bu etkinliklerden bazıları şunlardır:
*Belgesel Sinemada Zaman - Yön. Hakan Aytekin
*Bilişim Medyası - Yapımcı - Sunucu Dinçer Karaca
* "Denizden Gelen" Film Gösterimi ve Yön. Nesli Çölgeçen söyleşi
*Yüksek Onur ve Onur Belgesi Töreni
*2011 Kariyer Planlama Günü
*2013 Geleneksel Mezunlar Günü
*Türkan Şoray ile Söyleşi ve İmza Günü
*”EARLY BİRD” 6. Uluslararası Öğrenci Festivali “Kâğıtçı” Jüri Özel Ödülünü Yön: Neriman Eldem
*7. Uluslararası Kar Film Festivali Reklâm kategorisi "Sigorta" Yön: Zeynep Dandin
*RATEM (Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği tarafından düzenlenen2013"Aklıma Bir Fikir Geldi" Üniversiteliler arası Korsanla Mücadele amaçlı İletişim Fikirleri Yarışması’nda Radyo ve Televizyon Teknolojisi Programı Öğrencimiz Umut Atakan “Korsana ROL Verme” çalışması ile birincilik ödülü kazandı.
*Muhabir Emre Kol ve Kameraman Yusuf Öztürk ile Söyleşi
*Milliyet Gazetesi Editörü Senem Aydın ile Söyleşi
*Spor Spikeri Tunç Elibol ile Söyleşi
*Masum gibi dizilerin Yönetmen Yardımcısı Akın Güngör ile Söyleşi
*360 TV Ana haber sunucusu Gökay Kalaycıoğlu ve CNN Türk ekonomi spikeri Mine Uzun
*Provideo Türkiye Şirketi ile Söyleşi
*Best Fm Radyocu Cem Arslan İle Söyleşi
* Çevre kısa film Festivali filmlerinin gösterimi ve BASAD Yönetim Kurulum Üyesi Vural Çavuşoğlu ile Söyleşi
*AYLA, MÜSLÜM gibi filmlerin yönetmeni Can Ulkay ile Söyleşi
*Sunucu Açelya Akkoyun ve 360 Genel yayın yönetmeni Oğuz Altuğ Demirel ile söyleşi
*Yönetmen Volkan Özügümüş ile Söyleşi
*Bulut Reyhanoğlu ile Söyleşi
*7. Koğuştaki Mucize Filmi Senaristi Kubilay Tat ile Söyleşi
*SHOW TV Kurgu Yönetmeni Yılmaz Aydın ile Söyleşi
*Belgesel Film Yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu ile Söyleşi

İletişim Bilgileri Program Başkanı: Öğr. Gör. Selin Okumuş
Tel:0 (212) 498 49 59
Faks: 0(212) 543 69 70
e-mail:s.altay@iku.edu.tr
Program Danışmanı : Öğr. Gör. Tayfun Belet
Tel:0(212) 498 49 11
Faks:0(212) 543 69 70
e-mail:t.belet@iku.edu.tr
