Program Amacıİstanbul Kültür Üniversitesi Uçak Teknolojisi önlisans programı ile Uçak Teknolojisi alanında, havacılık sektörünün ihtiyaçlarına yanıt veren, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gereken mesleki yetkinlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
KuruluşT.C. İstanbul Kültür Üniversitesi 15 Temmuz 1997 tarihinde 4281 sayılı yasa ile kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip bir Vakıf Üniversitesidir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca eğitim ve öğretim yapmaktadır ve bir devlet üniversitesinin her türlü hak ve yetkisine sahiptir.Kent Üniversitesi tipinde Şirinevler Kampüsü'nde bulunan binalarımızdaki büro, derslik ve laboratuvarlar özenle inşa edilmiş ve özenle donatılmışlardır. Şirinevler Kampüsü'ne ek olarak 40 bin m2 kapalı alan ve 25 bin m2 açık alan olmak üzere toplam 65 bin m2 lik yeni Ataköy Kampüsü, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında hizmete sunulmuştur. Bu kampüste çeşitli bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılabileceği salonların yanında spor kompleksine de yer verilmiştir. 2009 - 2010 eğitim-öğretim yılından itibaren Meslek Yüksek Okullarında, eğitim yapan öğrenciler için 6000 m2 yeni bir kampüs açılmıştır.Meslek Yüksek Okulu İncirli yerleşkesinde deneyimli kadrosuyla eğitim-öğretime devam etmektedir.
Kazanılan DereceÖnlisans, Uçak Bakım Teknisyeni
Öğretim DiliTürkçe
Çalışma Şekli* %40’a kadar Dijital Uzaktan Eğitim olarak planlanmış olup Güz Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir.
** Örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine kara verilmiştir. Dersin teorik kısımı Güz Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Dersin Uygumalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere göre Güz Yarıyılı içerisinde Yarıyılın son döneminde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi ile dönüşümlü seyretilmiş hibrit yöntem ile verilecektir.
*** İş yeri ve İş yeri uygulaması gibi derslerin [varsa teorik kısımlarının] YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine kara verilmiştir. Dersin teorik kısımı Güz Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Dersin Uygumalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere göre Güz Yarıyılı içerisinde Yarıyılın son döneminde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi ile dönüşümlü seyretilmiş hibrit yöntem ile İş yerinin gerekli koşulları sağlaması ile verilecektir.
**** Staj çalışmaları YÖK tavsiye kararları ve Senato kararı çerçevesinde ertelenmiştir. E-staj imkânı olan öğrencilerimiz Güz Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek sektörel E-Webinarlar kullanılacaktır. Stajın Uygulamalı kısımlarından verilebilenlerin ise yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamaların pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere göre Güz Yarıyılı içerisinde Yarıyılın son döneminde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi ile dönüşümlü seyretilmiş hibrit yöntem ile İş yerinin gerekli koşulları sağlaması ile verilecektir.] gibi.
Program ders planına tıklayarak, ilgili dersin “Öğretim Yöntem ve Tekniklerine” ulaşabilirsiniz.
Yerleşme ŞartlarıUçak Teknolojisi programına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile
55 (ellibeş) öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Uçak Teknolojisi programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve
koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Uçak Teknolojisi programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Çift Anadal - YandalUçak Teknolojisi programı öğrencilerinin diğer önlisans programları ile Çift Anadal Olanağı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için program başkanlığından bilgi alınabilir.
Uçak Teknolojisi programı öğrencileri aşağıdaki programlarda çift anadal yapabilir.
Optisyenlik
Çocuk Gelişimi
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
İnşaat Teknolojisi
Radyo ve Televizyon Teknolojisi
Bilgisayar Programcılığı
Uçuş Harekât Yöneticiliği
Bankacılık ve Sigortacılık
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı
Dış Ticaret
Grafik Tasarımı
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Hava Lojistiği
İşletme Yönetimi
Lojistik
Moda Tasarımı
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
Turizm ve Otel İşletmeciliği
StajHer öğrenci, 12 AKTS (ECTS) kredilik Endüstriye Dayalı Eğitim dersi kapsamında staj zorunluğunu yerine getirmektedir. Uçak Teknolojisi öğrencilerinin, stajlarını kurumsal firmalarda yapmaktadırlar.
Mezuniyet KoşullarıProgramın her öğrencisi 120 AKTS(ECTS) kredi tamamlamayarak ve en az GNO (Genel Not Ortalaması) 2.00/4.00 yaparak mezun olmaktadır.
Uluslararası İşbirliğiÜniversitemizin ERASMUS ofisi vasıtasıyla, başarılı öğrencilerimizin Erasmus öğrenci hareketliliği ve Erasmus öğrenci staj hareketliliği programları ile yurtdışına gitmelerine fırsat verilmektedir.
Mezunların İstihdam ProfilleriUçak Teknolojisi Önlisans Programı mezunları, “Uçak Bakım Teknikeri” unvanını almaktadır. Mezunlar; Türk Hava Yolları A.O., Türk Hava Kuvvetleri Hava İkmal Bakım Merkezleri, özel havayolu işletmeleri ve havacılık alanında faaliyet gösteren diğer işletmelerin teknik bölümlerinde çalışmaktadır.
Üst Derece Programlara Geçiş Mezunlarımız, dikey geçiş sınavı (DGS) ile aşağıdaki lisans programlarını seçebilirler
Elektrik Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Enerji Yönetimi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Havacılık Elektrik ve Elektroniği
Makine Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Pilotaj
Uçak Bakım ve Onarım
Uçak Elektrik ve Elektronik
Uçak Gövde ve Motor Bakım
Uçak Mühendisliği
Uzay Mühendisliği
Sunulan OlanaklarUçak Teknlojisi programında, derslerimiz sektör deneyimi olan öğretim elemanı kadromuzla yapılmaktadır. Ayrıca 40 işgünü zorunlu staj uygulamamızla öğrencilerimiz okulda öğrendiklerinin piyasalardaki uygulamalarını öğrenme imkanı bulmaktadırlar.
Program Etkinlikleri Uçak Teknolojisi programı öğrencileri için bir çok program aktiviteleri yapılır.
1. Endüstri bölgelerini ziyaret etmek
2. Sektörle ilgili seminer/konferans organizasyonlarını izlemek
3. Staj faaliyetlerini kontrol ve takip etmek
İletişim Bilgileri
Program Başkanı: Öğr.Gör. Tuncay Dil
Tel : 90 (212) 498 49 73
e-mail: t.dil@iku.edu.tr
Program danışmanı: Öğr.Gör. Gizem Yavuz
Tel : 90 (212) 498 41 41
e-mail: g.yavuz@iku.edu.tr
Fax :90 (212) 561 33 28
E-Mail :myo@iku.edu.tr
Adres :İstanbul Kültür Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, İncirli Yerleşkesi, Yolbaşı S., 34147 Bakırköy/İstanbul.