Önlisans
Grafik Tasarımı

Yazı ve Tipografi I

MGT1002 1 Yazı ve Tipografi I 2/2/0 Z Türkçe 4
Yazı karakterlerinin, fontların özelliklerinin, biçimsel farklılıkların tasarım üzerinde yarattığı etkilerin öğrenilmesi.
Ön Koşullar Yazı ve Tipografi I
Eş Koşullar Yazı ve Tipografi I
Özel Koşullar Derse devam
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Kaya Oral
Ders Gün,Saat ve Yeri B GRUBU Cuma 09:00-13:50 3B01 A GRUBU Cuma 14:00-17:50 3B01
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 13:00 4A05
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, ödev ve atölye uygulamaları ile işlenecektir.
Temel Kaynaklar -Ders Notları, Sunum ve örnekler, Çağdaş Tipografinin Temelleri - Namık Kemal SARIKAVAK, Modern Sanat ve Yeni Tipografi - Emre BECER.
Diğer Kaynaklar  -Cats Platformundaki Yaratıcı Kaynaklar.
1. Hafta Tipografi nedir?, Amacı, çalışma sistemi, Tipografi ve grafik tasarım açısından önemi örneklerle anlatım. Uygulama ve teorik
2. Hafta Tipografi ile ilgili temel terimler: Harfin anatomisi, yazı karakteri, yazı karakteri ailesi, yazı karakteri ağırlık ve stilleri Uygulama ve teorik
3. Hafta Font, Yazının ölçülendirilmesi. Espas (aralık). Espasta uyulması gereken kurallar. Harf -Kelime ve Satır espasları. Optik ayar Uygulama ve teorik
4. Hafta Tipografinin etkin bir ifade aracı olarak kullanılmasına yönelik uygulamalar. Uygulama ve teorik
5. Hafta Bir Tipografinin anatomisinin iyi anlaşılması için 3 harfinin ve 3 rakamının milimetrik kağıtlara çizim araçları kullanılarak çizilmesi. Uygulama ve teorik
6. Hafta Yeni bir Tipografi tasarımı yapılacak. Her öğrenci adını ve 3 rakamı yeniden tasarladığı bir tipografi ile oluşturacak Uygulama ve teorik
7. Hafta Yeni bir Tipografi tasarımı yapılacak. Her öğrenci adını ve 3 rakamı yeniden tasarladığı bir tipografi ile oluşturacak. Uygulama ve teorik
8. Hafta Yeni bir Tipografi tasarımı yapılacak. Her öğrenci adını ve 3 rakamı yeniden tasarladığı bir tipografi ile oluşturacak Uygulama ve teorik
9. Hafta Tipografi ödev-2 çalışmaları - yorumlama Uygulama ve teorik
10. Hafta Tipografi ödev-2 çalışmaları - yorumlama Uygulama ve teorik
11. Hafta Tipografi ödevi Sunum - Yorumlama Uygulama ve teorik
12. Hafta Tipografi ödev-3 çalışmaları - yorumlama Uygulama ve teorik
13. Hafta Tipografi ödev-3 çalışmaları - yorumlama Uygulama ve teorik
14. Hafta Tipografi ödev-3 çalışmaları - yorumlama Uygulama ve teorik
15. Hafta Tipografi ödevi Sunum - Yorumlama Uygulama ve teorik
16. Hafta Tipografi ödevi Sunum - Yorumlama Uygulama ve teorik
17. Hafta Final Final

ÖÇ-1Alfabenin gelişimi. Yazı karakterleri ve çeşitleri. Doğru yazı karakteri seçimi. Espas kavramı, noktalama işaretleri ve metin düzenlemelerinde karşılaşılan sorunlar ve çözümleri. Yazının kullanım kuralları.
ÖÇ-2Tipografinin tanımı, Tipografinin grafik tasarım çalışmalarındaki önemi Tipografide kullanılan temel terimler, Tipografinin tarihsel gelişimi Harf yapısının detaylı incelenmesi harfin anatomisi, yazı karakteri, yazı karakteri ailesi, yazı karakteri ağırlık ve stilleri yazının ölçülendirilmesi ve bir sözcük seçilerek taslak çalışmaların yapılması. Yazı karakterlerinin sınıflandırılması ve kendi içinde farklılaşması (light, medium, bold, black, italik vb). Majiskül, minüskül yazılar ve metin içerisindeki etkileri ve hiyerarşik düzenin örneklerle gösterilmesi.
ÖÇ-3Tipografi ile ilgili temel terimler: Harfin anatomisi, yazı karakteri, yazı karakteri ailesi, yazı karakteri ağırlık ve stilleri
ÖÇ-4Kavramsal Tipografi nedir?
ÖÇ-5Harf yapısının detaylı incelenmesi harfin anatomisi, yazı karakteri, yazı karakteri ailesi, yazı karakteri ağırlık ve stilleri yazının ölçülendirilmesi ve bir sözcük seçilerek taslak çalışmaların yapılması.
PÇ-1PÇ 1. Eğitim aldıkları konuyla ilgili sektörde başarılı olabilecek bilgi ve donanıma sahip olmak.
PÇ-2PÇ 2. Grafik tasarımcı olarak yetiştirilen öğrenciler, reklam ve grafik ajanslarında, matbaalarda, fotoğraf stüdyolarında ve ayrıca büyük kuruluşların kurumsal iletişim bölümlerinde istihdam edilecek ve aranan tasarım elemanları olarak çalışacak biçimde yetiştirileceklerdir.
PÇ-3PÇ 3. Değişen ve gelişen toplum dinamiklerine uygun olarak Grafik Tasarım Programı sürekli yenilenme ve çağdaş olanı yakalamak hedefindedir.
PÇ-4PÇ 4.Grafik Tasarım Programı'nın hedefleri, temel sanat kavramları ve grafik tasarımlarında bu kavramların uygulama ve sentezlerini, çeşitli grafik tasarım problemlerinin çözümüne yönelik çalışmalarını da kapsamaktadır. Derslerde hem teorik hem de uygulamalı konular ele alınacaktır.
PÇ-5PÇ 5. Eğitimin her aşamasında bilim, teknoloji ve sanatsal değerler doğrultusunda özgünlük, anlatım gücü, bilimsel metodun uygulanması, çözümleme ve malzeme kullanabilme becerisi doğrultusunda eğitim verilecektir.
PÇ-6PÇ 6. Program çağın getirdiği teknolojik yeniliklere ayak uydurabilen, yurtdışı eğitim programları ile aynı paralelde ilerleyen bir program olması hedeflenmektedir.
PÇ-7PÇ 7. Türkiye'deki diğer üniversitelerde olduğu gibi çağın gereksinimlerine göre kendini yenileyen, üreten, üretim sürecinin içinde yer alan, bunun yanında akademik çalışmalar yapan bir programdır.
PÇ-8PÇ 8. Grafik alanında eğitim görmüş öğretim elemanları, program öğrencileri ile yüksekokulumuzun grafik çalışmalarını yürütmekte, üniversitemiz grafik çalışmalarına gerek danışmanlık gerekse öğrencileri ile tasarımlar üreterek katkıda bulunmaktadırlar.
PÇ-9PÇ 9. Teknik kavramları irdeleyerek tasarım olgusunu sorgulayan ve düşünerek tasarlama eylemini yaşam biçimi haline dönüştüren öğrenciler yetiştirmek.
PÇ-10PÇ 10. Reklam verenlerin reklam, halkla ilişkiler ve pazarlama bölümlerinde çalışabilecek yeterliliğe ulaşacak ön bilgiye sahip olmak.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10