Önlisans
Bilgisayar Programcılığı

İstatistik ve Olasılık

TBP3916 3 İstatistik ve Olasılık 2/1/0 Z Türkçe 3
İstatistiğin tanımının doğru bir şekilde öğrenciye anlatılması, temel istatistik kavramlarının öğretilmesi, gündelik hayatımızda ki istatistik uygulamalarının ve olasılık hesaplamalarının ne işe yaradığını ve ne kadar önemli olduğunu öğrenciye göstermek amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar Temel Matematik Bilgisi
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Yeliz Sevimli Saitoğlu
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe-13:30-16:30 -Ataköy Yerleşkesi 3. Kat C Kor. Derslik 11-13-15
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 11:00-12:00 İncrli Kampüs, Ofis No:2A05
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Derslerin teorik bilgilerin verilmesi
Uygulamanın bilgisayarda yapılması
Problem çözümlerinin öğrencilerle beraber ve SPSS paket programında yapılması
www.tuik.gov.tr üzerinden gerçek verilerle excell ve SPSS paket programı yardımıyla analizlerin yapılması

Temel Kaynaklar

Serper Özer, Uygulamalı İstatistik I, Ezgi Kitabevi, Bursa
Akın Fahamet, Sosyal Bilimlerde İstatistik, 2002, ISBN 975-7338-91-5, Ekin Kitabevi, Bursa

Diğer Kaynaklar

Dündar Durmuş, Çağlar Nazan,  İstatistik(Temel Bilgiler, Yöntemler ve Uygulamalar), 2008, ISBN 978-975-353-351-5, Der Yayınevi, İstanbul

1. Hafta Temel Tanım ve Kavramlar Sözlü anlatım
2. Hafta Verilerin İşlenmesi (Sınıflama-Gruplama) Sözlü anlatım
3. Hafta İstatistik Tabloları, Grafikler, Seriler Sözlü anlatım-laboratuvar(excell ve SPSS paket programında uygulamaları)
4. Hafta Zaman Serileri - Mekan Serileri-Frekans (Bölünme) Serileri Sözlü anlatım ve uygulama
5. Hafta Ortalamalar: Analitik Ortalamalar Sözlü anlatım ve uygulama
6. Hafta Ortalamalar: Analitik Olmayan Ortalamalar Sözlü anlatım ve uygulama
7. Hafta Değişkenlik Ölçüleri (Standart Sapma-Varyans-Değişim Katsayısı) Sözlü anlatım ve uygulama
8. Hafta Vize Haftası Ara sınav
9. Hafta Örnekleme Yöntemleri Sözlü anlatım ve uygulama
10. Hafta Endeksler (Mekan ve Zaman Endeksleri) Sözlü anlatım ve uygulama
11. Hafta Endeksler (Sabit ve Değişken Esaslı Endeksler) Sözlü anlatım ve uygulama
12. Hafta Bileşik Endeksler Sözlü anlatım ve uygulama
13. Hafta Olasılık Teorisi Sözlü anlatım ve uygulama
14. Hafta Olasılık Teorisi Sözlü anlatım ve uygulama
15. Hafta Olasılık Teorisi Sözlü anlatım ve uygulama
16. Hafta Basit Doğrusal Regresyon ve Korelasyon Analizi Sözlü anlatım ve uygulama
17. Hafta Final Sınavı Final sınavı

ÖÇ-1İstatistik yöntem biliminin amacını öğretmek
ÖÇ-2İstatistik ve olasılık biliminin temel kavramlarına ve konularına hakim olunması
ÖÇ-3Sayısal göstergelerin (istatistiksel çıktıların) nasıl yorumlanacağını öğretmek
ÖÇ-4Her türlü verinin tablo ve grafiklerle nasıl özetleneceği öğretmek
ÖÇ-5İstatistiğin öncelikle bilimsel açıdan, sonra da devlet yönetimi, iş hayatı ve bireyler açısından ne derece önemli olduğunu kavrayacak öğrenciler yetiştirebilmek.
PÇ-1Bilgisayar Programcılığı alanındaki çalışmalar için gerekli verilerin tanımlanması, toplanması ve değerlendirilmesini etkin bir şekilde yapabilmek, yaptığı uygulamalarda öğrendiği teorik bilgileri kullanabilmek.
PÇ-2Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile donatılı olmak.
PÇ-3Mesleğinin gerektirdiği hertürlü yazılımları bilmek ve donanımları kullanabilmek
PÇ-4Takım çalışmalarına önem vermek ve gruba katkı sağlayabilmek, takım arkadaşları ile uyumlu çalışabilmek.
PÇ-5Alanında yaptığı çalışmaları proje grubuna ve kurumuna etkin bir şekilde ifade edebilmek.
PÇ-6Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif değerlendirmek ve sorumlu olduğu yönetime objektif bilgi akışı sağlayabilmek.
PÇ-7Programında aldığı eğitim düzeyini ve problemlerin çözümündeki yeteneklerini gösterebilmek
PÇ-8Genel/mesleki orta öğretimde kazanılan bilgiler, beceriler ve yetkinlikler üzerine kurulan ve yüksek öğretim ders malzemeleri ile desteklenen bilgisayar programcılığı alanındaki bilgilere sahip olmak ve o alandaki kavramları belirlenen bir düzeyde anladığını gösterebilmek
PÇ-9Bilgisayar programcılığının gerektirdiği analitik düşünme yeteneğini kazanmak, çalıştığı konularda buna uygun bakış açısı ile program yazmak ve çalıştırmak.
PÇ-10Bilgisayar Programcılığı alanındaki etik değerlere uymak ve sosyal sorumluluk bilincini taşımak.
PÇ-11Alanında çalışmaları yürütebilecek ve dünyadaki gelişmeleri en iyi seviyede takip edebilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek
PÇ-12Alanında iletişime önem vermek ve bu iletişimde türkçeyi en doğru şekilde kullanabilmek.
PÇ-13Alanında çalışanların ve kendisinin güvenlik, sağlık ve çevre bilincine sahip olmalarını sağlamak.
PÇ-14Bilgisayar Programcılığı programını bitirdikten sonra da alanı ile ilgili yazılım, donanım konusundaki teknolojik yenilikleri takip edebilmek ve kendini geliştirebilmek
PÇ-15Alanı ile ilgili çalıştığı işletmede sorumluluk alabilmek, çalışanları ve iş akışını organize etmek, kalite ve standartlara göre hizmet vermek.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15