Önlisans
Adalet Meslek Yüksek Okulu

İcra ve İflas Hukuku Bilgisi II

AMY4004 4 İcra ve İflas Hukuku Bilgisi II 2/0/0 Z Türkçe 3
İcra hukukuna ilişkin temel kurumlar ve aşamalar konusunda bilgi verilmesi.
Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar yok
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Cemil SİMİL
Asistanlar Ar.Gör. Cemil Simil
Ders Gün,Saat ve Yeri -
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sözlü Anlatım, Vakıa Analizi
Temel Kaynaklar -
1- İcra ve İflas Hukuku, Hakan Pekcanıtez - Oğuz Atalay - Muhammet Özekes - Meral Sungurtekin Özkan, Yetkin Yayınları,  Ankara 2009,  ISBN 9789754643152.

2-İcra ve İflas Hukuku Pratik Çalışmalar, Hakan Pekcanıtez- Muhammet Özekes, Yetkin Yayınları, Ankara 2010, ISBN 9789754641288
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta -Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yoluyla Takip SA
2. Hafta -Kiralanan Taşınmazların ilâmsız icra Yoluyla Tahliyesi SA
3. Hafta -İlâmlı İcra SA
4. Hafta -Rehnin Paraya Çevrilmesi Yoluyla Takip SA
5. Hafta -İhtiyati Haciz SA
6. Hafta -İflâs Hukukuna İlişkin Genel Bilgiler -İflâs Yollları SA
7. Hafta -Sermaye Şirketlerinin İflâsı SA
8. Hafta VİZE SINAVI
9. Hafta İflâsın Hukuki Sonuçları SA
10. Hafta İflâs Tasfiyesi SA
11. Hafta İflâsın Kaldırılması SA
12. Hafta Konkordato SA
13. Hafta Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Yeniden Yapılandırılması SA
14. Hafta İptal Davaları SA
15. Hafta FİNAL SINAVLARI
16. Hafta FİNAL SINAVLARI
17. Hafta FİNAL SINAVLARI

ÖÇ-1ÖÇ-1 Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz yoluyla Takibe ilişkin verilen bilgilerle uygulamada bu takip yolunun avantajlarından yararlanabilmek için gerekli olan beceriye sahip olma.
ÖÇ-2ÖÇ-2 Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takipteki bilgilerle İcra ve iflâs hukukumuzda geçerli olan önce rehne müracaat kuralının uygulanması gereken haller ile bunun istisnalarının söz konusu olduğu halleri ayırt etme yetisi kazanılması. Ayrıca bu bilgiler rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takibin kendi içinde birkaç bölüme ayrılmasından kaynaklanan zorlukların üstesinden gelebilmek için gerekli formasyona sahip olma.
ÖÇ-3ÖÇ-3 Kiralanan taşınmazların ilâmsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin bilgileri öğrenİilmesiyle, uygulamada hangi hallerde daha basit ve kısa bir prosedür içeren bu yola başvurabileceğini ayırt edecek bilgiye sahip olunacağından, daha uzun ve zahmetli bir prosedür olan dava açmak suretiyle tahliye ilâmı almaktan kaynaklanan güçlüklerden kurtulma becerisine sahip olma.
ÖÇ-4ÖÇ-4 İhtiyati hacze ilişkin bilgilerin öğretilmesiyle daha henüz borçluya karşı dava açmadan veya icra takibi başlatmadan alacağın tahsiline ilişkin icra takibinin sonucunu güvenceye alabilme becerisi kazanma.
ÖÇ-5ÖÇ-5 İflâs hukuku konusunda öğretilen bilgiler sayesinde, uygulamada hem istenmeyen bir olay olsa da gerektiğinde, borçlunun iflasına hükmettirmek için yapılması gereken işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirme yeteneği kazanma hem de gerekli koşullar oluşmuş ise iflâsın gerçekleşmemesi için kanunun kabul ettiği hükümler sayesinde; örneğin iflâsın ertelenmesi, borçlunun iflâsını engelleyebilecek formasyona sahip olma.
ÖÇ-6ÖÇ-6 İptal davasına ilişkin bilgilerin verilmesiyle, borçluların alacaklıları zarara uğratan bazı işlemlerini iptal ettirmek suretiyle alacağın tahsili için gerekli prosedürü öğrenilmesi; uygulamada bu davaların açılmasının gerekip gerekmediği konusunda karar verme yeteneğine sahip olma ve bu davaları açtığında da başarılı bir şeklide sonuçlandıracak beceriye sahip olma.
PÇ-1 Bilgi kaynaklarına ulaşma ve değerlendirme yeteneğine sahip olması,
PÇ-2 Bilimsel verileri kullanma, karşılaştırma, yorumlama, sonuç çıkarma ve uygulayabilme yeteneğine sahip olması,
PÇ-3 Türkçe’yi yazılı ve sözlü bir biçimde etkin olarak kullanabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-4 Yabancı dil olarak İngilizce’de temel bilgi düzeyini haiz olması,
PÇ-5 Hukuk dili ve adli yazışma tekniği konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-6 Etkin bir biçimde klavye kullanabilme becerisine sahip olması,
PÇ-7 Genel hukuk ilkelerine ve hukuk kavramlarına hâkim olması, bunları yorumlayabilme ve tartışabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-8 Özel hukuk şahısları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kuralları yorumlayabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-9 Dava açma ve dava takibi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-10 İflas ve icra takibi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-11 Devletin yapısı, devleti oluşturan organları, bu organların görev ve fonksiyonları, temel hak ve özgürlükler rejimi konusunda yetkin bir bilgiye sahip olması,
PÇ-12 Devlet-birey arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kuralları yorumlayabilme yeteneğini haiz olması,
PÇ-13 Mesleki ve etik sorumluluk bilincini edinmiş olması,
PÇ-14 Hukuku ilgilendiren mali, ekonomik ve finansal konularda, hukuksal bilişim sistemleri ve teknolojileri konularında, özellikle meclis oturumlarında, mahkeme duruşmalarında ve iş görüşmelerinde yaygın kullanılan bir yöntem olan stenografi konusunda, muhasebe ve bilgisayar alanında çalışma hayatında başarılı olabilecekleri düzeyde bilgi sahibi olması.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14