Program AmacıOkul Öncesi Eğitimi Programının amacı, kuramsal ve uygulamalı dört yıllık eğitimin ardından sürekli değişen dünya ve ülke koşulları altında, içinde bulundukları eğitim sistemine yararlı olabilecek ve mesleki gelişime açık nitelikli okul öncesi öğretmenleri yetiştirmektir. Bilgi toplumunun değerlerini özümsemiş, alanında bilgi üreten ve uygulayan, kendini sürekli geliştiren; eğitim, öğretimle ilgili sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm üretebilen; yetiştirdiği öğrencilere rol model olabilecek öğretmenler yetiştirmek programın asli amaçları arasında yer alır.
Bununla birlikte 0-6 yaş çocuklarına bilişsel, dil, hareket, sosyal, duygusal, kişilik ve özbakım becerilerini desteklemek ve mümkün olan en üst düzeye çıkarmak üzere aktif öğrenme deneyimleri ve oyun yoluyla eğitsel yaşantılar sunan, eğlenerek öğrenmeleri ve gelişmelerini sağlayan bir öğretmenlik programıdır. Görevleri geleceğin yaratıcı, bağımsız, girişimci, özgüven sahibi, yenilikçi ve değişime inanan, sosyal, ekip çalışması yapabilen, gelişmiş problem çözme becerilerine sahip bireylerini yetiştirmektir.Uygulanan program, T.C. Yüksek Öğretim Kurulu’nca belirlenmiş olan, 0-6 yaş çocuklarının gelişimleri, psikolojisi ve eğitimlerine ilişkin kuramsal ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır.
Okul Öncesi Eğitimi Öğretmenliği Programında öğrencilere;
Okul öncesi dönem çocuklarının bedensel, psikomotor, bilişsel, dil, sosyal, duygusal, kişilik ve özbakım becerilerinin gelişimi ve desteklenmesi,
Okul öncesi dönem çocuklarını tanıma ve değerlendirme,
0-6 yaş çocuklarının gereksinimlerinin ve gelişim özelliklerinin belirlenmesi,
Belirlenen gereksinim ve gelişimsel özelliklere uygun eğitim programları hazırlama, uygulama ve değerlendirme,
Okul öncesi çocuklarının eğitiminde farklı yaklaşım ve uygulamalar,
Çocuklar ve aileleriyle yakın ilişkiler kurma,
Okul öncesi eğitiminde ailelerle işbirliği ve aile eğitimi,
Okul öncesi dönem çocukları ve eğitimle ilgili sorunların çözümünde aileler, kurumlar ve diğer profesyonellerle işbirliği yapabilme konularında bilgi, beceri, olumlu tutum ve yeterlikler kazandırılması amaçlanmaktadır.
KuruluşOkul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı 2013 yılında kurulmuş ve eğitim öğretime 2013-2014 akademik yılında başlamıştır.
Kazanılan Derece4 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 240 AKTS’ye sahip öğrencilere Okul Öncesi Öğretmenliği alanında Lisans derecesi verilir.
Öğretim DiliBölümümüzün öğretim dili Türkçe’dir.
Çalışma ŞekliTam zamanlı.
Yerleşme ŞartlarıLisans programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Okul Öncesi Öğretmenliği Programı’na SÖZ puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Okul Öncesi Öğretmenliği Programı’na yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Çift Anadal - YandalLisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak Okul Öncesi Öğretmenliği Programı’nda Anadal öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrenciler, üniversitemizin 2013-2014 Akademik Yılı Güz Yarıyılından itibaren başarılı öğrencilerimiz istedikleri herhangi bir programda çift anadal yapma olanağına sahiptir. Yeni yönerge ve koşullar için
tıklayınız.
Okul Öncesi Öğretmenliği Programı ile birlikte Yandal Programını başarı ile tamamlayan öğrencilere Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Diploması ile birlikte bir Yandal Sertifikası verilir.
Ayrıca üniversitemizde sunulan Çift Anadal Programı kapsamında gereken şartları yerine getiren öğrencilerin tercih edecekleri herhangi bir bölümle çift anadal yapma ve ikinci bir diploma sahibi olma olanağı vardır.
StajOkul Öncesi Öğretmenliği Programı’nda kayıtlı öğrenciler, öğrenimleri boyunca Kültür Eğitim Kurumları’nda klinik deneyim edinirler. Buna ek olarak öğrencilerimiz lisans müfredatında yer alan Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okul öncesi eğitim kurumlarında uygulama deneyimi edinirler.
Mezuniyet KoşullarıOkul Öncesi Eğitimi Programı’na kayıtlı olan öğrenciler, programında mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek zorundadırlar.
Uluslararası İşbirliğiErasmus programı, Avrupa yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bölüm öğrencileri 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 (3–12 ay arasında) dönemliğine anlaşmalı bir Avrupa ülkesi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dâhilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahiptirler.
Mezunların İstihdam ProfilleriOkul Öncesi Eğitimi Programı’ndan mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kız teknik ve meslek liseleri, ilköğretim okulları ile resmî ve özel kurumların kreş, yuva, anaokulu, ana sınıfı, gibi Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında, Rehabilitasyon Merkezleri, çocuk kulüpleri, özel eğitim kurumları ve kaynaştırma eğitimi yapılan sınıflarda hem okul öncesi öğretmeni hem de uzman olarak istihdam edilirler. Aynı zamanda mezunlarımız okul öncesi eğitim kurumu kurucusu ve sahibi de olabilmektedir. Bununla birlikte bölüm mezunlarımız akademik çalışmalarla uzmanlaştıkları alanlara göre çeşitli kamu kurum kuruluşlarda görev almaktadırlar. Oyuncak sektöründe, çocuk yayıncılığı alanlarında, özel eğitim merkezlerinde ve çocuk hakları konusunda çalışan kurumlarda mezunlarımız akademik niteliklerle birlikte görev alabilmektedirler.
Üst Derece Programlara Geçiş T. C. İstanbul Kültür Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde Okul Öncesi Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı bulunmaktadır.
Okul Öncesi Eğitimi Tezli Yüksek Lisans Programı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.
Sunulan Olanaklar
Temel Eğitim Bölümü olarak ERASMUS programı kapsamında aşağıdaki üniversitelerle halihazırda antlaşmalarımız bulunmakta ve öğrenci gönderimi yapılmaktadır.
Debreceni Egyetem- Macaristan,
Eötvös József College- Macaristan
Preschool Teacher Training and Medical College in Vrsac – Sırbistan,
University of Ioannina – Yunanistan ve
Universidad Rey Juan Carlos- İspanya
Ayrıca Eğitim Fakültesi öğrencileri, üniversitenin diğer bölümlerinin Çift Anadal programına katılma imkanına sahiptir.
Program Etkinlikleri Temel Eğitim Bölümü lisans öğrencileri, çeşitli derslerde hazırladıkları ürünleri sergi, toplantı ve konferanslar aracılığıyla paylaşımda bulunma fırsatı elde etmektedirler. Bölümümüz önderliğinde alan uzmanlarının katıldığı konferans ve seminerler yürütülmekte; öğrencilerimizin bu etkinliklerde görevlendirilmelerine fırsat sağlanmaktadır. Bunlarla birlikte, Temel Eğitim Bölümü Çocuk Çalışmaları Kültür Kulübü (İKÜ Çocukça) Dr. Öğr. Üyesi Ebru AYDIN YÜKSEL danışmanlığında ve İKÜ Okulda Üniversite Kulübü Arş. Gör. Gül DEMİR danışmanlığında çeşitli faaliyetler düzenlenmekte ve öğrencilerimizin katılım ve görevlendirilmeleri desteklenmektedir.
İletişim Bilgileri Temel Eğitim Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet TORAN
Tel: 0212 498 41 31
E-mail: m.toran@iku.edu.tr
Adres: İstanbul Kültür Üniversitesi Basın Ekspres Yerleşkesi Halkalı Merkez Mahallesi, Basın Ekspres Cad. No:11, 34303 Küçükçekmece/İstanbul