Program Amacı
İstanbul Kültür Üniversitesi Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün temel amacı disiplinin derinlemesine anlaşılmasını sağlamaktır. Bu, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, uluslararası sistemdeki birincil aktörler olarak devletlerin niteliklerine, tarihsel geçmişlerine ve etkileşimli dinamiklerine odaklanılarak araştırılmasını içerir. Küreselleşmenin artan etkisini kabul eden program, öğrencilere devam eden uluslararası ilişkiler konusunda daha yüksek bir farkındalık ve incelikli bir anlayış aşılamayı amaçlamaktadır.
Devlet merkezli ilişkilerin ötesine geçen program, dikkatleri devletler ve sivil toplum kuruluşları ve ulusötesi kuruluşlar da dahil olmak üzere diğer uluslararası aktörler arasındaki karmaşık dinamiklere yöneltiyor. Analitik odak, güç, güvenlik, dış ilişkiler ve otorite ve özgürlük iddiaları gibi uluslararası ilişkilerdeki temel kavramları kapsar. Öğrenciler, yeni anlayışların ve karşılaştırmalı bakış açılarının gelişimini teşvik ederek bu kavramları eleştirel bir şekilde analiz etmeye teşvik edilir.
Alanın disiplinler arası doğası göz önüne alındığında, program kapsamını geleneksel uluslararası ilişkiler konularının ötesine genişletmeyi amaçlamaktadır. Lisans derecesinin tamamlanmasıyla tarih, ekonomi, siyaset bilimi, hukuk, felsefe, sosyoloji, psikoloji ve istatistik gibi alanlarda bilgi yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, açıklama, karşılaştırma ve analiz becerilerini geliştirmenin yanı sıra sorgulama yeteneğini geliştirmeye de güçlü bir vurgu yapmaktadır. Öğrenciler, belirli durumlarla karşılaştıklarında 'nasıl' ve 'neden' sorusunu araştırmak üzere eğitilir ve böylece karmaşık uluslararası dinamiklerin daha derinlemesine anlaşılması sağlanır.
Temel amaç, öğrencileri uluslararası ilişkiler alanında sadece temel bilgilerle değil aynı zamanda bilimsel bir bakış açısıyla da donatmaktır. Program, uluslararası gelişmeleri analitik olarak anlayan ve etkin bir şekilde yorumlayabilen mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamlı bilgi ve çeşitli becerilerle mezunların diplomasi, medya, akademi, özel sektör ve kamu sektörlerindeki çeşitli kariyer fırsatlarına sorunsuz bir şekilde erişmeleri bekleniyor.
Amaçlar: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplini, uluslararası sistemin ana aktörleri olan devletleri, uluslararası kuruluşları ve sivil toplum aktörlerini tüm nitelikleri, tarihsel geçmişleri ve karşılıklı etkileşimleri kapsamında inceler. Tüm dünyada artan küreselleşmeyle birlikte, güncel uluslararası ilişkilere ilişkin farkındalık ve anlayışa sahip olmak giderek daha önemli hale gelmiştir.
Devletler arasındaki ilişkilerin yanı sıra devletlerin sivil toplum kuruluşları veya ulusötesi kuruluşlar gibi diğer uluslararası aktörlerle ilişkileri ve bu devlet dışı kuruluşlar arasındaki ilişkiler disiplinin odağını oluşturur. Bu programda uluslararası ilişkilerin temel kavramları; güç, güvenlik, dış ilişkiler ve otorite ve özgürlük iddiaları; öğrenciler tarafından eleştirel bir şekilde analiz edilerek yeni açıklamalar ve karşılaştırmalar yapmalarına olanak sağlanır. Alanın disiplinler arası yapısı nedeniyle kapsam bu konularla sınırlı olmayıp, lisans eğitimi sonunda tarih, iktisat, siyaset bilimi, hukuk, felsefe, sosyoloji, psikoloji ve istatistik alanlarında da bilgi üretilmesi hedeflenmektedir. bölümün içinde. Anlatma, karşılaştırma ve analiz etme becerilerinin yanı sıra soru sorma becerisini de kazandıracak şekilde öğrencilere eğitim verilmekte; bu, belirli bir durumla karşılaştıklarında 'nasıl' ve 'neden' sorusunu sormaktır.
İKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün öncelikli amacı, öğrencilerine uluslararası ilişkiler alanına ilişkin temel bilgi ve bilimsel bakış açısını kazandırmak, onları uluslararası gelişmeleri analitik olarak anlayıp yorumlayabilen uzmanlar olarak yetiştirmektir. Bu bilgi birikimi ve zenginleştirici niteliklerle donatılan program mezunları, diplomasi, medya, akademi, özel sektör ve kamu sektörü gibi farklı alanlarda kolaylıkla iş fırsatları elde edebileceklerdir.
Program Eğitim Amaçları
1. Öğrencilerin ihtiyaç duydukları alanda doğru bilgiye ulaşma yollarını bilen, uluslararası ilişkiler alanına dair temel bilgilere sahip ve bilimsel bir bakış açısı ile bilgiye yaklaşabilen bireyler olmalarını sağlamak.
2. Öğrencilere devletler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum aktörleri arasındaki ilişkileri çok boyutlu olarak analiz edebilme becerisinin yanı sıra farklı bölge ve ülkelerden gelen bilgileri birlikte işleyebilme, tüm bu bilgileri analitik düşünme becerisi ile ele alabilme yetisi kazandırmak.
3. Disiplinler arası yaklaşım sayesinde tarih, iktisat, siyaset bilimi, hukuk, sosyoloji gibi alanlarda da bilgi üretme kapasitesi geliştirmek, tarihsel bilgi ile bugünü harmanlayarak güncel gelişmeleri daha güçlü bir biçimde anlamlandırmalarını sağlamak.
4. Öğrencilerin eleştirel düşünme, soru sorma, karşılaştırma yapma ve çözüm önerme becerilerini geliştirmek, bu becerilerini farklı sektörlerde sorunlara bilimsel çözümler sunabilmek amacı ile kullanmalarını sağlamak.
5. Öğrencilerin yeni fikirler üretebilen, bu fikirleri bilimsel bir çerçeveye oturtabilen, kendini ve düşüncelerini kolaylıkla ifade edebilen, uluslararası iletişim, işbirliği ve bilgi alışverişi için gerekli olan İngilizce’ye özellikle uluslararası ilişkiler alanı için gerekli olan akademik İngilizce’ye hakim bireyler olmalarını sağlamak.
