Lisans
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası İlişkiler
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Turkey and Its Neighbours

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IRD9088 Turkey and Its Neighbours 3/0/0 SA İngilizce 4
Dersin Amacı
 Bu dersin amacı, Türkiye Çalışmaları'nın çeşitli alanlarında, özellikle de Türk dış politikasında daha ileri çalışmalar için gerekli altyapıyı sağlamaktır. Ana hedef, dış politika davranışlarının nasıl analiz edileceğini ve daha iyi anlaşılacağını öğrenmemizi ve bu bilgiyi Türkiye çalışmalarına uygulamamızı sağlamaktır. Ders boyunca öğrenciler aşağıdaki gibi bazı soruları ele alacaklardır: Türkiye komşularına yönelik dış politikasını nasıl oluşturuyor ve uyguluyor; Ankara küresel ve bölgesel politikadaki çeşitli durumlara neden şu veya bu şekilde yanıt vermeyi tercih ediyor; Türkiye'nin davranışlarında güç ve fikirlerin rolü nedir? Dersin sonunda öğrenciler, bir devletin dış politikasını analiz etmek için uluslararası ilişkilerdeki temel teorik yaklaşımlardan elde edilen içgörüleri kullanabilmeli ve eleştirel olarak değerlendirebilmelidir. Ayrıca, öğrencilerin sivil-mesleki yetkinliklerini, yani sözlü iletişim, topluluk önünde konuşma, eleştirel düşünme/yazma ve son olarak da risk danışmanlığı gibi kariyer fırsatları için pozisyon belgesi, politika analiz belgesi gibi çeşitli yazma becerilerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Ön Koşullar Türkiye, küresel ve bölgesel fırsatların, risklerin ve kırılganlıkların eşi benzeri görülmemiş bir şekilde bir araya gelmesiyle karşı karşıyadır,
Eş Koşullar XXX Ders Adı...
Özel Koşullar Kursa katılmak isteyen öğrencilerden beklenen asgari nitelikler (Örnekler: Yabancı dil seviyesi, devamlılık, bilinen teorik ön yeterlilikler, vb.)
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Muzaffer Şenel
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri CATS online Perşembe 09.00 - 12:00
Görüşme Saatleri ve Yeri Online randevu ile
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders, eklektik bir metin ve kaynak koleksiyonuna dayanmaktadır: kitaplar, makaleler, podcast'ler ve videolar. Okumalar CATS sisteminde yayınlanacaktır. Bu kurs araştırmaya yönelik olduğundan, tüm bu öğeleri sizin için toplamadım. Bunlara bakarak ilginizi çeken başka makaleler veya kitaplar keşfedebilirsiniz. Ayrıca bu alandaki önde gelen akademik dergilerin çoğuna aşina olacaksınız. Okumalardan birkaçını bulmak kolay olmadığından, bunları CATS'in 'ders dokümanları' bölümünde yayınlayacağım. Dersin ilk iki haftasında temel okumalar yapılacaktır. Bu süre, üçüncü hafta okumalarına yetişebilmeniz içindir. Genel olarak, haftada ortalama iki veya üç makale/bölüm okuması bekleyebilirsiniz. Okumaların bazıları tekniktir; diğerleri ise genel halka yöneliktir. Bazı metinler tamamen teorikken, diğerleri ampirik vakalara odaklanmaktadır. Bazıları güncel konularla ilgilenirken, bazıları uzak tarihleri yeniden ele alıyor. Umudum, bu metin çeşitliliği sayesinde dış politika çalışmalarında sosyal bilimciler tarafından kullanılan sorular ve yaklaşımlar hakkında geniş bir fikir edinmenizdir.
Temel Kaynaklar Beasley, Ryan K., Juliet Kaarbo, Jeffrey S. Lantis, and Michael T. Snarr, (eds.), Foreign Policy in Comparative Perspective: Domestic and International Influences on State Behaviour, 2nd ed., Sage, London, 2013.

Kösebalaban, Hasan, Turkish Foreign Policy: Islam, Nationalism, and Globalization, Palgrave Macmillan, New York, 2011.

Oran, Baskın, Turkish Foreign Policy 1919–2006: Facts and Analyses with Documents, Univ. of Utah Press, Salk Lake City, 2010.
Diğer Kaynaklar Aksu, Fuat Helin Sarı Ertem, Analyzing Foreign Policy Crises in Turkey: Conceptual, Theoretical and Practical Discussions, Cambridge Scholars Publishing, Cambridge, 2017.

Alexandrova-Arbatova, Nadia, Security relations in the Black Sea region: Russia and the West after the Ukrainian crisis, Southeast European and Black Sea Studies, 15:2, 129-139.

Alpan, Başak & Ahmet Erdi Öztürk, “Turkey and the Balkans: bringing the Europeanisation/ DeEuropeanisation nexus into question”, Southeast European and Black Sea Studies, 22:1, 1-10, 2022.

Alpan, Başak & Ahmet Erdi Öztürk, “Turkish foreign policy in the Balkans amidst ‘soft power’ and ‘de-Europeanisation’, Southeast European and Black Sea Studies, 22:1, 45-63, 2022.

Altıok, Birce, & Salih Tosun, “Understanding foreign policy strategies during migration movements: a comparative study of Iraqi and Syrian mass refugee inflows to Turkey”, Turkish Studies, 21:5, 2020, pp. 684-704, DOI: 10.1080/14683849.2019.1709055

Yeğen, Mesut, “The Kurdish Question in Turkish State Discourse”, Journal of Contemporary History, 1999 Oct 01. 34(4), 555-568
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Modül 1: IRD9088'e Giriş Hedefleri: 1. Türk Dış Politikasında komşuların yerini belirlemek, 2. Komşuların anlamları, göndergeleri, özneleri ve nesneleri hakkındaki tartışmaları gözlemleyin, 3. Komşular hakkında bilgi edinmekle ilgilenmenizin nedenlerini belgeleyin, 4. Güncel konularla ilgili haber kaynaklarını keşfedin. Sözlü sunum, tartışma.
2. Hafta Modül 2 ve Modül 3: Teorik Çerçeve ve Metodoloji Tartışma noktaları: Dış Politika Çalışmaları ve bir alt alan olarak evrimi. Dış Politika Nedir, Neden ve Nasıl Çalışırız? Dış Politika Neden Karşılaştırmalı Olarak İncelenir? Ana Uluslararası İlişkiler teorilerinde komşularla ilişkilerin genel çerçevesi (Realizm, Liberalizm, Eleştirel Teori, İnşacılık, Jeopolitik vb.), Dış politika yapımı ve bu süreci etkileyen faktörler. Birimler ve analiz düzeyleri. Sözlü sunum, tartışma.
3. Hafta Modül 2 ve Modül 3: Teorik Çerçeve ve Metodoloji Tartışma noktaları: Dış Politika Çalışmaları ve bir alt alan olarak evrimi. Dış Politika Nedir, Neden ve Nasıl Çalışırız? Dış Politika Neden Karşılaştırmalı Olarak İncelenir? Ana Uluslararası İlişkiler teorilerinde komşularla ilişkilerin genel çerçevesi (Realizm, Liberalizm, Eleştirel Teori, İnşacılık, Jeopolitik vb.), Dış politika yapımı ve bu süreci etkileyen faktörler. Birimler ve analiz düzeyleri. Sözlü sunum, tartışma.
4. Hafta Modül 4: Tarih, Coğrafya ve Dış Politika Tartışma noktaları: Osmanlı mirası. 20'nci yüzyılın ilk yarısında Türk dış politikasına genel bir bakış yüzyıl. Erken Cumhuriyet döneminde komşularla ilişkiler. Soğuk Savaş ve Türkiye'nin komşuları. Sözlü sunum, tartışma.
5. Hafta Modül 5: Türk Dış Politikasının Parametreleri ve Komşular: Teoriden Pratiğe Tartışma noktaları: Türk Dış Politikasının Parametreleri ve Komşularla İlişkiler. "Barış için Dünyada Yurtta Barış", "Etrafımız Düşmanlarla Çevrili", "Komşularla Sıfır Sorun" Sözlü sunum, tartışma.
6. Hafta Modül 6: Kafkasya ile İlişkiler: Asya'ya Açılan Kapı Sözlü sunum, tartışma.
7. Hafta Modül7: Türk Dış Politikasında Orta Doğu Komşuları: İran Sözlü sunum, tartışma.
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Modül 8: Türk Dış Politikasında Orta Doğu Komşuları: Irak Sözlü sunum, tartışma.
11. Hafta Modül 9: Türk Dış Politikasında Orta Doğu Komşuları: Suriye Sözlü sunum, tartışma.
12. Hafta Model 10: Balkan Komşuları: Yunanistan Sözlü sunum, tartışma.
13. Hafta Model 11: : Balkan Komşuları: Bulgaristan, Romanya, Ukrayna Sözlü sunum, tartışma.
14. Hafta Modül 13: Anket Sunumu Sözlü sunum, tartışma.
15. Hafta Modül 14: Anket Sunumu Sözlü sunum, tartışma.
16. Hafta Final Sınavı Haftası Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Haftası Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 3 60
Final 1 40


ÖÇ-1Öğrenciler Türk siyaseti hakkında bilgi sahibi olurlar.
ÖÇ-2Türkiye'nin komşularını tanır.
ÖÇ-3Türkiye ve komşuları arasındaki ilişkileri öğrenir.
ÖÇ-4Türkiye'nin jeopolitik konumu ve etkisi hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-5Türkiye ve komşularının siyasi durumunu analiz eder.
Program Çıktıları
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5