Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Seminar on Aegean Problem, Cyprus and Turkey-Greece Relations

Seminar on Aegean Problem, Cyprus and Turkey-Greece Relations

IRD9069 Seminar on Aegean Problem, Cyprus and Turkey-Greece Relations 3/0/0 SA English 4
Bu ders, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin mevcut durumunu tarihsel kökenlerine atıfta bulunarak öğretmeyi amaçlamaktadır. Ders, her öğrencinin uluslararası politikadaki sorunları değerlendirirken yetkin analitik teknikleri nasıl kullanacağını öğrenebilmesi için uluslararası ilişkilerde uzun süreli gerginliklerin karmaşık vakalarını incelemektedir.

1830'da Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasıyla başlayan bu ders, öncelikle Türk-Yunan ilişkilerinin tarihsel, siyasi ve ideolojik bağlamdaki gelişiminin izini sürecek ve özellikle milliyetçiliğin Osmanlı İmparatorluğu ve Balkanlar üzerindeki etkisini, ortaya çıkan mitlerin ve anlatıların ulus inşası üzerindeki etkilerini ve kimlik siyasetini tanımlayan algıları inceleyecektir. Ders daha sonra Yunanistan ve Türkiye'nin dış politikasına, iki ülke arasındaki başlıca ikili meselelere, Kıbrıs'ın ve Avrupa Birliği'nin ikili ilişkiler üzerindeki etkisine, iki ülke arasında yakın zamanda gerçekleşen yumuşamanın ortaya çıkardığı yeni jeopolitik ortama ve yakın gelecek için politika alternatiflerine odaklanacaktır.
Ön Koşullar Seminar on Aegean Problem, Cyprus and Turkey-Greece Relations
Eş Koşullar
Özel Koşullar Seminar on Aegean Problem, Cyprus and Turkey-Greece Relations
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner
Ders Gün,Saat ve Yeri Gün, XX.XX:XX.XX, XXXX Yerleşkesi XXX nolu derslik
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı - 12.00-13.00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, Tartışma
Temel Kaynaklar -
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Giriş - Ders Programı Üzerine Tartışma Anlatım, Tartışma
2. Hafta Türk-Yunan İlişkilerinin Tarihsel Gelişimi Anlatım, Tartışma
3. Hafta Yunan Milliyetçiliğinin Yükselişi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Çöküşü - Birbirlerine Karşı Kurgular Olarak Yunan ve Türk Ulusal Kimlikleri Anlatım, Tartışma
4. Hafta Türk Milliyetçiliğinin Yükselişi ve İkili İlişkilerİkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Anlatım, Tartışma
5. Hafta İkinci Dünya Savaşından Yeni Dünya Düzenine: Soğuk Savaş Döneminde İkili İlişkiler Anlatım, Tartışma
6. Hafta Sovyetlerin Dağılması, Değişen Uluslararası Düzen, Uzlaşma ve Güncel Tartışmalar Anlatım, Tartışma
7. Hafta Üçüncü Tarafların Rolü ve Türk-Yunan İlişkileri Anlatım, Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Kıbrıs Sorunu ve Doğu Akdeniz Anlatım, Tartışma
11. Hafta Ege Sorunları Anlatım, Tartışma
12. Hafta Azınlık Sorunları ve Fener Patrikhanesi Anlatım, Tartışma
13. Hafta AB Üyelik Süreci Anlatım, Tartışma
14. Hafta Yasadışı Göçmenlik Anlatım, Tartışma
15. Hafta Yeni Konular: Ekonomik Kriz, FETÖ, PESCO, vb. Anlatım, Tartışma
16. Hafta Final Final
17. Hafta Final Final

ÖÇ-1Türk - Yunan ilişkilerinin tarihsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ-2Türk - Yunan ilişkilerini tarihsel süreç içerisinde analiz eder.
ÖÇ-3Türk - Yunan ilişkilerindeki üçüncü taraf konusunda bilgi sahibi olur.
ÖÇ-4Türk - Yunan ilişkilerindeki başlıca sorunlara değinir.
ÖÇ-5Türk - Yunan ilişklerindeki son gelişmelere hakim olur.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10