Uluslararası İlişkiler

Eurasianism

IRD9018 Eurasianism 3/0/0 SA İngilizce 4
Bu derste öğrencilere Avrasya tarihi ve Avrasyacılık ideolojisinin doğuşu ve gelişimi hakkında bilgi vererek, Avrasya bölgesinde gerçekleşen önemli olayları, bunların sebeplerini, bölgesel ve küresel politikaya olan etkilerini analiz ederek, Türkiye'nin bölge üzerindeki ülkelerle ilişkilerini incelemeyi amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Emin Erendor
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma, 9.00, Online
Görüşme Saatleri ve Yeri Online, Her gun
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Sunum ve Tartışma
Temel Kaynaklar - İşyar, Ö. G. (2018), Avrasya ve Avrasyacılık, Bursa: Dora Yayıncılık

- Al, A. ve Kaya, H. (2022), Uluslararası Politik Ekonomide Avrasya, Ankara: Nobel.

- Erendor, M. E. (2023), Türk Dünyasında Güncel Sorunlar ve Türk Devletleri Teşkilatı, Ankara: Nobel

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Avrasya Bölgesi ve Tarihte Avrasya Anlatım, Tartışma
2. Hafta Avrasyacılık Anlatım, Tartışma
3. Hafta Avrasya'da işbirliği ve Çatışma Anlatım, Tartışma
4. Hafta Rusya ve Avrasyacılık I Anlatım, Tartışma
5. Hafta Rusya ve Avrasyacılık II Anlatım, Tartışma
6. Hafta Büyük Güçler ve Avrasya I Anlatım, Tartışma
7. Hafta Büyük Güçler ve Avrasya II Anlatım, Tartışma
8. Hafta Vize Sınavı
9. Hafta Türkiye ve Avrasya İlişkileri Anlatım, Tartışma
10. Hafta Dağlık Karabağ Sorunu ve Azerbaycan ile İlişkiler Anlatım, Tartışma
11. Hafta Türkiye-Ermenistan İlişkileri Anlatım, Tartışma
12. Hafta Orta Asya Ülkeleri ile İlişkiler I Anlatım, Tartışma
13. Hafta Orta Asya Ülkeleri ile İlişkiler II Anlatım, Tartışma
14. Hafta Avrasya ve Orta Asya'da Sorunlar Anlatım, Tartışma
15. Hafta Avrasya ve Orta Asya'nın Geleceği Anlatım, Tartışma
16. Hafta Genel Değerlendirme Anlatım, Tartışma
17. Hafta Final
Derse Devam / Katılım 14 10

ÖÇ-1Avrasya bölgesinin jeopolitik, jeoekonomik ve jeostratejik önemi konusunda bilgi sahibi olacaklardır
ÖÇ-2Avrasya tarihi ve Avrasyacılık ideolojisi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
ÖÇ-3Avrasya bölgesinde meydana gelen çatışmaları ve işbirliklerini analiz edebileceklerdir
ÖÇ-4Bölgenin sorunlarını tarihsel perspektiften ve günümüzde ortaya çıkan gelişmeler bağlamında analiz edebileceklerdir
ÖÇ-5Türkiye'nin Avrasya bölgesindeki ülkeler ile olan ilişkisini teorik yönüyle ve tarihsel arka planıyla açıklayabileceklerdir
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10