Uluslararası İlişkiler

Turkey-US Relations

IRD9080 Turkey-US Relations 3/0/0 SA İngilizce 4
 Bu ders Türk-Amerikan ilişkilerinin tarihsel, siyasi ve kültürel analizini sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda öncelikle Amerikan dış politika yapımına dair temel kavramlar açıklanacak, Soğuk Savaş'ın sonuna kadar olan dönemdeki ikili ilişkilerin kısa tarihine yer verilecek ve güncel tema ve konular üzerine odaklanılacaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Ferahşan Gençkaya
Asistanlar Arş. Gör. Sena Türkdoğan
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi 9:00-11:50, L-01
Görüşme Saatleri ve Yeri Randevu ile: f.genckaya@iku.edu.tr
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı ve tartışma
Temel Kaynaklar

Mustafa Aydın, Çağrı Erhan. Turkish-American Relations: Past, Present and Future, London: Routledge, 2004.

Steven W. Hook, John Spanier. American Foreign Policy since World War II, Los Angeles: CQ Press, 20th Ed., 2016.

William Hale. Turkish Foreign Policy (1774-2000), London & Portland OR: Frank Cass, 2000, pp.158-174.

Diğer Kaynaklar İlave kaynaklar için Cats'i kontrol edebilirsiniz.
1. Hafta Derse Giriş Ders Anlatımı
2. Hafta Amerikan Dış Politikası: Tanımı, Oluşumu ve Kurumları Ders Anlatımı
3. Hafta Osmanlı-Amerikan İlişkilerinin Kısa Tarihi (1830-1923) Ders Anlatımı
4. Hafta Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Yıllarında İkili İlişkilerin Genel Eğilimleri (1923-1945) Ders Anlatımı ve Tartışma
5. Hafta Soğuk Savaş Dönemi ve İkili İlişkilerin Dönüşümü (1945-1989) Ders Anlatımı ve Tartışma
6. Hafta Soğuk Savaş'ın Sonu ve İkili İlişkilerde Yeni Paradigmalar Ders Anlatımı ve Tartışma
7. Hafta Ara Sınav Haftası
8. Hafta 1991 Körfez Savaşı ve İkili İlişkilere Etkisi
9. Hafta 1999 ABD Başkanı W. J. Clinton'ın Türkiye Ziyareti ve Yansımaları Ders Anlatımı ve Tartışma
10. Hafta 11 Eylül Saldırıları, Genişletilmiş Ortadoğu İnisiyatifi ve İkili İlişkiler Ders Anlatımı ve Tartışma
11. Hafta 2003 Körfez Savaşı, Türkiye, ABD ve Ortadoğu Ders Anlatımı ve Tartışma
12. Hafta Arap Baharı: "Stratejik Ortaklıktan" "Model Ortaklığa" Ders Anlatımı ve Tartışma
13. Hafta Başarısız Darbe Girişimi, S-400 krizi ve İkili İlişkilere Etkisi Ders Anlatımı ve Tartışma
14. Hafta Ne Dost Ne Düşman: Türk-Amerikan İlişkilerinin Geleceği Ders Anlatımı ve Tartışma
15. Hafta Genel Değerlendirme ve Öğrenci Sunumları Tartışma
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Türkiye-ABD ilişkilerinin belirli yönlerini analiz eder ve değerlendirir.
ÖÇ-2Türkiye-ABD ikili ilişkilerinin gelişmesinde üçüncü tarafların rolünü inceler.
ÖÇ-3Türk-Amerikan ilişkilerini ilgilendiren tarihi, siyasi, diplomatik ve stratejik konularda bağımsız araştırma becerisi gösterir.
ÖÇ-4Türk-Amerikan anlaşmazlıklarının çeşitli boyutlarına ilişkin bilgileri örneklerle gösterir ve olası çözümleri değerlendirir.
ÖÇ-5İngilizce dilinde hem sözlü hem de yazılı olarak (neredeyse) anadil seviyesinde iletişim kurar.
ÖÇ-6BT becerilerini (kelime işlem, İnternet, e-posta) çalışma ve iletişim aracı olarak kullanır.
ÖÇ-7Kütüphanelerden, bibliyografik materyallerden ve akademik araştırmalardan verimli bir şekilde yararlanır.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10