Lisans
Fen-Edebiyat Fakültesi
Psikoloji
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Psikolojide Güncel Konular

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
PSK 2012 Psikolojide Güncel Konular 3/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı

Psikoloji, temeli bilime dayanan, ancak günlük yaşamda neredeyse sınırsız uygulamalara sahip çok çeşitli bir disiplindir. Bu dersin amacı, disiplinin sürekli değişen ve gelişen doğasını anlamak ve güncel araştırma, teori ve uygulamaları keşfetmektir. Bu konular genellikle psikoloji alanında yeni gelişmeleri ve bulguları içerir ve öğrencilere psikoloji bilimine dair güncel ve uygulanabilir bilgiler sunar.

Ön Koşullar ---
Eş Koşullar ---
Özel Koşullar ---
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Özlem Şahin
Asistanlar Dr. Özlem Şahin
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı 18:00-21:00 4B-03-05
Görüşme Saatleri ve Yeri ozlemcemsahin@gmail.com
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Makale-kaynak araştırma, anlatım, tartışma, sunum.
Temel Kaynaklar

Psikoloji ve davranış bilimleri alanında kullanılan en popüler bazı veri tabanları:

PsycINFO: Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından üretilen PsycINFO, psikoloji literatürü için en kapsamlı veri tabanlarından biridir. Psikoloji, psikiyatri, sosyoloji, eğitim ve daha birçok konuyu kapsar.

 

 
PubMed: PubMed, öncelikle tıbbi araştırmalara erişim sağlayan ücretsiz bir arama motorudur. Tıp araştırmalarına odaklanmasına rağmen, psikoloji ve davranış bilimleri ile ilgili birçok makaleyi içermektedir.

 

 

PsycArticles: PsycArticles, önde gelen psikoloji dergilerinden tam metin makaleler sunan başka bir APA tarafından üretilen veri tabanıdır. Psikoloji ve ilgili disiplinlerde geniş bir konu yelpazesini kapsar.

 

 

PsycTESTS: APA tarafından üretilen PsycTESTS, psikolojik testler, ölçekler ve diğer değerlendirmeleri içeren bir veritabanına erişim sağlar. Araştırmacılar için çalışmalarında kullanabilecekleri araçlar bulmaları için değerli bir kaynaktır.

 

 

PsycEXTRA: PsycEXTRA, teknik, yıllık ve hükümet raporlarına, konferans bildirilerine, bültenlere, dergilere, gazetelere, tüketici broşürlerine ve daha fazlasına erişim sağlar. Gri literatür ve diğer yayınlanmamış kaynakları bulmak için kullanışlı bir kaynaktır.

 

 

ERIC (Eğitim Kaynakları Bilgi Merkezi): ERIC, ABD Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklenen çevrimiçi bir dijital kütüphanedir. Eğitim literatürünü kapsar, ancak özellikle eğitim psikolojisi ile ilgili birçok makaleyi içerir.

 

 

ScienceDirect: ScienceDirect, psikoloji ve davranış bilimleri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki bilimsel ve teknik araştırmalara erişim sağlayan büyük bir veri tabanıdır.

 

 

Google Scholar: Geleneksel bir veri tabanı olmasa da, Google Scholar, çok çeşitli yayıncılık formatları ve disiplinlerdeki bilimsel literatürün tam metnini veya metadatasını indeksleyen ücretsiz bir web arama motorudur. Akademik araştırmacılar için hem hakemli makaleleri hem de gri literatürü bulmak için kullanışlı bir araçtır.

 

 

Diğer Kaynaklar Kaplan-Solms, K., & Solms, M. (2002). Clinical studies in neuro-psychoanalysis: Introduction to a depth neuropsychology (2nd ed.). Karnac Books.

 
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Tanışma, Beklentiler, Program İçerik ve Sürecinin Aktarılması, Konuların Belirlenmesi, Ölçme ve Değerlendirme
2. Hafta 1. Sosyal Psikoloji Bilişsel uyumsuzluk Modern reklamda ikna Fiziksel ceza ve suç faaliyeti Popüler kültürde Halo etkisi Deneysel sosyal psikoloji Sosyal medya uyumu mu yoksa bireyselliği mi teşvik ediyor? Modern toplumda cinsiyet rolleri Pavlov'un reklamcılıktaki koşullanması arasındaki ilişki Modern toplumda “mutluluk korkusu” Ulusal kimlik
3. Hafta 2. Klinik Psikoloji Çocukluk nevrozunun yetişkin ruh sağlığı üzerindeki etkileri İki terapi türünü karşılaştırın Anksiyete bozukluğunun kişinin günlük yaşamına etkileri Çocukluk travması, yetişkinlikte etkileri Ergenlerde ruh sağlığı sorunları “Ana yanlısı” web sitelerinin yeme bozukluğu oranlarına etkisi Yeme bozukluklarıyla ilişkili risk faktörleri Çocuklukta davranış bozukluklarının tedavisi Medyadaki şiddet ile çocukluk davranışı arasındaki ilişki Sosyal medya bağımlılığı
4. Hafta 3.Deneysel Psikoloji Renk ruh halini etkiler mi? Renk iştahı etkiler mi? Renkler akademik performansı etkileyebilir mi? Müziğe verilen fizyolojik tepkiler Sosyal medya bağımlılığa neden olur mu? Yüz simetrisi çekiciliğe neden olabilir mi? Cinsiyet ve hafıza arasındaki ilişki İnsanların optik yanılsama görmelerindeki farklılıklara ne sebep olur? Gruplarda uyumun nedeni nedir? Müzik zevki kişilik özelliklerinden etkilenir mi?
5. Hafta 4. Çocuk Psikolojisi Bağlanma teorisi Çocuklarda sosyal etkileşim Küçük yaşta kayıpla karşı karşıya kalan çocukların psikolojik gelişimlerine etkileri Reklamda cinsiyete göre farklılaştırılmış oyuncaklar Rengin çocuğun gelişimine etkisi Çocuklar saldırganlığı nasıl algılıyor? Küçük çocuklarda bilişsel süreçler Hayal ürünü oyunlar sosyalleşmeyi etkiler mi? Erken yaşta sosyo-duygusal büyüme Oyunun çocuğun gelişimine etkileri
6. Hafta 5.Gelişim Psikolojisi Dil edinim sürecini neler etkiler? Ebeveynlik tarzının çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimine etkisi Zorbalık kişinin gelişimini nasıl etkiler? Doğum sırası ertelemeyi tanımlar mı? Yaşamın çeşitli aşamalarında kısa süreli hafıza sınırları Öğrenme ortamında pekiştirme Çocuğun yiyecek seçimini neler etkiler? Müzik dinleme ile akademik performans arasındaki ilişki İzin verici ve otoriter ebeveynler Öz-yeterlik uzun süreli hafızayı etkiler mi?
7. Hafta 6. Anormal Psikolojisi Mevsimsel duygusal bozukluk Yeme bozuklukları ile anksiyete bozuklukları arasındaki ilişki Çocukluk travmalarının neden olduğu fobiler Grup terapisi ve bilişsel davranışçı terapi Psikanalitik terapi: tarih, gelişim Sınır kişilik bozukluğu Şizofreni Majör depresif bozukluk DEHB Antisosyal kişilik bozukluğu
8. Hafta 7.Bilişsel Psikoloji Spor dikkati etkiler mi? Bilişte uygulamalı araştırma Popüler kültürde bir hafıza teması Bilinç ve biliş Anlatı psikolojisi Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi Karar verme süreçleri Yapay zeka gelişiminde bilişsel sinir biliminin rolü Biliş teorileri Bilişin algıyla nasıl bir ilişkisi vardır?
9. Hafta 8. Adli Psikoloji Seri katillerin ilk belirtileri Çocuk suçlular ve bedensel ceza Suç davranışlarında psikopati Adli muayenede antisosyal kişilik bozukluğu Erkeklere yönelik aile içi şiddet Kolluk kuvvetlerindeki kariyer sosyal yaşamı etkiler mi? Yetiştirilme tarzının seri katiller üzerindeki etkileri
10. Hafta 9. Suç ve Suçluluk Psikolojisi (Kriminal) Akıl hastalığı ve ölüm cezası Duruşmaya çıkma yeterliliği Jüri seçiminde önyargı Cezaevi sistemi ve rehabilitasyon Sosyal medyanın taklit suçlarına etkisi Kitlesel okul silahlı saldırılarının nedenleri ve etkileri Psikolojik bozukluklar ve hapsedilme Sosyoekonomik durum ve suç davranışı Sosyal çevre ve saldırganlık
11. Hafta 10. Kültürel Psikoloji Yeme bozuklukları ve fiziksel sağlık Popüler kültür ve anoreksiya oranları Artan genç intihar oranlarının nedenleri Felaket sonrası onarım: sosyal ve sağlık psikolojisi Sigarayı bırakma stratejileri Modern toplumda güvenlik ekipmanlarının tanıtımı Stres yönetimi ve rahatlama Gaziler arasında TSSB Bakım vermenin psikolojik etkileri
12. Hafta 11.Nöropsikoloji Müzik ve öğrenme bozukluğu tedavisi Zamirlerin temsili ve öz algı Akıl teorisi Nöropsikolojik veriler ve DEHB tedavisi Seçim ve dürtüsellik ile ilişki Seçim öncesi hesaplama nedir? Bilişsel bozukluk ve demir eksikliği Demans hastalarında nöropsikolojik testler Sözsüz nöropsikoloji ve IQ testi
13. Hafta 12. Kişilik Psikolojisi Mizaç ve yaratıcılık arasındaki ilişki Olumlu sosyal davranışla bağlantılı özellikler Kişilik değerlendirmelerinin karşılaştırılması Kişilik tipleri ile müzik tercihleri arasındaki ilişki Atletizm ve kişilik özellikleri Sosyal medya ve kişilik A Tipi davranışın akademik başarıya etkisi Sanat tercihleri ve kişilik Gençlerde düşük benlik saygısının nedeni nedir?
14. Hafta 13.Eğitim Psikolojisi Disleksik öğrencilerin dahil edilmesi Okulda zorbalık ve mağduriyet Edimsel koşullanma teorisi Benlik saygısı, özgüven ve akademik başarı Müziğin bilişsel performansa etkisi Motivasyon ve öğrenme stratejileri Ödüllerin, tanınmanın ve motivasyonun öğrenci başarısı üzerindeki etkisi Ebeveynlik stillerinin akademik başarı ve kariyer seçimlerine etkisi Öğretim planlamasında sevgi ve sosyal davranış Başarı boşlukları disiplin boşluklarıyla mı ilgili?
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


ÖÇ-1Uygulamalı Bilgi: Psikolojik ilkelerin klinik psikoloji, örgütsel psikoloji, eğitim psikolojisi ve topluluk psikolojisi gibi alanlar da dahil olmak üzere gerçek dünyadaki sorun ve sorunlara uygulanması.
ÖÇ-2Mesleki Gelişim: Staj fırsatları, pratik deneyimler veya araştırma asistanlığı da dahil olmak üzere psikoloji veya ilgili alanlardaki kariyerlere hazırlık.
ÖÇ-3Yaşam Boyu Gelişim: Çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlanma dahil yaşam boyu psikolojik gelişim bilgisi.
ÖÇ-4Çeşitlilik ve Katılım: Psikolojik araştırma, uygulama ve politikada çeşitliliğin ve katılımın öneminin tanınması.
ÖÇ-5Kanıta Dayalı Uygulama: Psikolojik bozukluklara yönelik kanıta dayalı müdahaleler ve tedavilere aşinalık ve bunların etkililiğini eleştirel olarak değerlendirme becerisi.
ÖÇ-6Kişisel Farkındalık ve Profesyonel Kimlik: Kişisel değerler, önyargılar ve varsayımlar üzerine düşünmenin yanı sıra bir psikolog veya psikolojik araştırmacı olarak profesyonel kimliğin geliştirilmesi.
ÖÇ-7Disiplinlerarası Bağlantılar: Psikolojinin sinir bilimi, sosyoloji, antropoloji ve halk sağlığı gibi diğer disiplinlerle nasıl kesiştiğinin anlaşılması.
ÖÇ-8Psikolojik Teorileri Anlamak: Öğrenciler bilişsel, davranışsal, psikodinamik, hümanistik, ve sosyo-kültürel bakış açılarının geliştirilmesi.
ÖÇ-9Araştırma Becerileri: Deneysel tasarım, istatistiksel analiz ve psikolojik literatürün eleştirel değerlendirilmesi de dahil olmak üzere araştırma yöntemlerinde yeterlilik.
ÖÇ-10Etik İlkeler: Gizlilik, bilgilendirilmiş onam ve mesleki davranışla ilgili konular da dahil olmak üzere, psikolojik araştırma ve uygulamalarda etik ilkelere ilişkin farkındalık ve bunlara bağlılık.
ÖÇ-11İletişim Becerileri: Psikolojik kavramları ve bulguları hem profesyonel hem de sıradan izleyicilere sözlü ve yazılı olarak etkili bir şekilde iletme becerisi.
ÖÇ-12Eleştirel Düşünme: Psikolojik teorileri, araştırma bulgularını ve gerçek dünya uygulamalarını değerlendirmek için eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi.
ÖÇ-13Kültürel Yeterlilik: Kültürel çeşitliliğin anlaşılması ve bunun psikolojik süreçler, davranışlar ve ruh sağlığı tedavisi üzerindeki etkisi.
Program Çıktıları
PÇ-1PSİKOLOJİNİN genel ve uzmanlık alanları ile ilgili konularındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri birlikte kullanabilme becerisi
PÇ-2Psikolojinin alt dallarının farklı yöntem ve uygulamaları hakkında bakış açısı kazanma
PÇ-3Bilim, sanat, felsefe, din ve sağduyu gibi kavramlar arasındaki farkı insan yaşamı ve düşüncesinin evrimine parelel olarak kavrayabilme
PÇ-4İnsanın ve toplumların gelişim süreçlerinin disiplinlerarası bilgisi
PÇ-5Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, istatistik teknikleri etkili kullanarak sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
PÇ-6Bilgiye erişebilme bilgiyi etkili kullanabilme ve bu amaçla disiplinlerarası kaynak taraması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme becerisi
PÇ-7Analitik ve kritik düşünebilme ve düşünceleri yazıya dökebilme becerisi
PÇ-8Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme, sunuş yapabilme becerisi,
PÇ-9Kendi kapasite, yetenek ve yaratıcılığını ortaya çıkartabilecek tutum beceri ve motivasyon geliştirebilme
PÇ-10Öz eleştiri yapabilme ve kendini geliştirme tutum ve becerileri
PÇ-11Takım çalışması için gerekli kişisel donanımlar kazanma
PÇ-12Bireysel gelişim konusunda duyarlılık ve farkındalık kazanarak, iletişim ve problem çözme süreçlerine yansıtabilme yeteneği
PÇ-13Toplumsal duyarlılık ve sorumluluk bilinci ve sorumluluk projeleri geliştirebilme yeteneği
PÇ-14İnsan ilişkilerini yönlendirebilme ve liderlik yeteneği
PÇ-15Mesleki etik bilinci
PÇ-16Başkalarıyla verimli çalışma becerisi
PÇ-17Problem çözme sürecinde psikolojinin teknik bilgilerini aktarabilme becerisi.
PÇ-18En az bir yabancı dil bilgisi
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15PÇ 16PÇ 17PÇ 18