İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası İlişkiler

Bu dersin amacı modern dönemde gerçekleşen önemli savaşların tarihini aktarmaktır. Savaşlar, dünya tarihinin önemli bir Bu dersin amacı modern dönemde gerçekleşen önemli savaşların tarihini aktarmaktır. Savaşlar, dünya tarihinin önemli bir kısmını oluşturur. Modern dünya tarihinde savaşlar devletleri yıkıp kurar, sınırları belirler ve uluslararası ilişkileri düzenler. Aynı zamanda teknolojik ve bilimsel gelişmeye katkı sunarken insan hayatını ve toplumsal düzeni de yok eder. Bu bağlamda bu ders devletlerin kuruluş ve yıkılış sürecinde savaşların oynadığı rolü, savaşın uluslararası ilişkiler düzlemindeki yerini ve uluslararası ilişkilerin temel kurumlarını nasıl oluşturduğunu, savaşların insani ve toplumsal düzeydeki etkisini inceleyecektir. Örneğin, Napolyon Savaşlarının Avrupa Tarihi’ne etkisi, Birinci Dünya Savaşı’nın imparatorlukları yıkışı, İkinci Dünya Savaşı’nın milyonlarca insanın hayatındaki etkisi bu dersin inceleyeceği bazı örnekler olacaktır. Aynı zamanda, savaşların dünya tarihine etkisi incelenirken, “savaş” mefhumunun tarihin aktörleri tarafından zamanla nasıl değiştirildiği de bu dersin konusu arasındadır. Bu ders, değişen teknoloji ile savaş kavramının değişimi, nizami savaş, gayri nizami savaş, melez savaş, nükleer savaş gibi kavramları da öğrenciye tanıtacaktır.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Giriş: 18. Yüzyılın Sonunda Savaş ve Savaş Kavramı Sözlü Anlatım
2. Hafta Devrim ve Savaş: Amerikan – Fransız Devrim Savaşları Sözlü Anlatım
3. Hafta Sanayileşme ve Milliyetçilik: Ulusal Birlik Savaşları Sözlü Anlatım
4. Hafta Topyekûn Savaş Kavramı ve İmparatorluklar: Birinci Dünya Savaşı Sözlü Anlatım
5. Hafta Silahlanma ve Silahsızlandırma Çabaları: İki Savaş Arası Dönem Sözlü Anlatım
6. Hafta Savaş, Teknoloji, Soykırım ve Toplum: İkinci Dünya Savaşı Sözlü Anlatım
7. Hafta Dekolonizasyon ve Savaş: 1945 sonrası Asya ve Afrika Sözlü Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Nükleer Opsiyon: Soğuk Savaş Sözlü Anlatım
11. Hafta Orta Doğu’da Savaşlar 1945-1990: Arap-İsrail Savaşları ve Darbeler Sözlü Anlatım
12. Hafta Soğuk Savaş Sonrası Dünyada Savaş: Körfez Savaşı ve Yugoslavya Sözlü Anlatım
13. Hafta 2000’lerde Savaş: Terör ve İç Savaş Sözlü Anlatım
14. Hafta Sonuç: Savaş Kavramı Nereye? Sözlü Anlatım
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Kısa sınav(lar) 1 10

ÖÇ-11. Savaşların devletlerin yıkılışı, kuruluşu ve sınırların oluşmasına etkisini saptar
ÖÇ-22. Savaşların uluslararası ilişkilerde oynadığı rolü tanır
ÖÇ-33. Savaşların insan ve toplum hayatında yarattığı değişiklikleri çözümler
ÖÇ-44.Savaşların bilim ve teknolojide yarattığı değişikliği değerlendirir.
ÖÇ-55. Savaş kavramının zamanla geçirdiği evrimi ve farklı savaş metotlarını karşılaştırır.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.